Weekend violent în Olanda. Protestele împotriva restricțiilor anti-COVID au luat cu asalt țara, iar mai multe persoane au fost grav rănite (VIDEO)

Weekend violent în Olanda. Protestele împotriva restricțiilor anti-COVID au luat cu asalt țara, iar mai multe persoane au fost grav rănite (VIDEO)
Protest violent în Olanda împotriva restricțiilor anti-COVID. Photo source: Aljazeera

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor și șapte persoane au fost rănite în revoltele care au izbucnit în centrul orașului Rotterdam, la o demonstrație împotriva restricțiilor COVID-19 introduse recent și a planurilor guvernamentale de a restricționa accesul persoanelor nevaccinate în unele locuri, conform Aljazeera.

În același weekend, protestele privind restricțiile anti-COVID au luat cu asalt și Austria, țară ce a impus carantinarea persoanelor, chiar dacă acestea sunt vaccinate. În urma declarațiilor cancelarului austriac, Austria va impune vaccinarea împotriva virusului Sars-Cov-2 de la 1 februarie 2022.

Primarul orașului olandez, Ahmed Aboutaleb, a declarat reporterilor la primele ore ale zilei de sâmbătă dimineața că „în mai multe rânduri, poliția a simțit că este necesar să-și scoată armele pentru a se apăra”.

Poliția a împușcat protestatarii din Rotterdam

Un număr de ofițeri de poliție au fost, de asemenea, răniți în urma violenței, iar ofițerii au arestat zeci de persoane și se așteaptă să aresteze mai multe după ce au studiat filmările de la camerele de securitate.

Situația s-a calmat în mare măsură mai târziu vineri seara, dar a existat o prezență puternică a poliției.

A fost unul dintre cele mai grave izbucniri de violență din Țările de Jos de când au fost impuse pentru prima dată restricțiile împotriva noului coronavirus anul trecut.

Poliția a declarat într-un comunicat că demonstrația care a început pe strada Coolsingel „a dus la revolte. În mai multe locuri au fost puse incendii. Au fost declanșate focuri de artificii și polițiștii au tras mai multe focuri de avertisment”.

„Sunt răni legate de împușcăturile trase”, au adăugat ei. Ei nu au dat un număr, dar postul public olandez NOS a spus că două persoane au fost rănite.

Partidul politic local, Leefbaar Rotterdam, a condamnat violența

„Centrul frumosului nostru oraș s-a transformat în această seară într-o zonă de război”, se spunea. „Rotterdam este un oraș în care nu poți fi de acord cu lucrurile care se întâmplă, dar violența nu este niciodată, niciodată, soluția.”

Poliția olandeză a spus că au fost aduse unități din toată țara pentru a „restabili ordinea” în oraș.

Autoritățile de la Rotterdam au emis un ordin de urgență prin care le interzice oamenilor să se adune în zonă „pentru a menține ordinea publică”, în timp ce gara principală era închisă.