Un ofițer rus povestește cum a dezertat din armata lui Putin: ”Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau”

Un ofițer rus povestește cum a dezertat din armata lui Putin: ”Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau”
În imagine se vede combinatul Azovstal din Mariupol, oraș din regiunea Donețk, Ucraina, distrus de trupele rusești. Sursă foto: Hepta - Ilya Pitalev

Un ofițer rus a povestit pentru CNN cum a ajuns la concluzia că este mai bine să dezerteze din armata lui Putin, când a văzut ororile de pe frontul din Ucraina.

Dezvăluirile unui ofițer rus după ce a dezertat

A fost nevoie de câteva săptămâni în care a dormit pe lăzi cu grenade în loc de pat și și-a ascuns fața de ucraineni pe fondul unui sentiment din ce în ce mai mare de vinovăție, pentru ca ofițerul rus să ajungă la concluzia: aceasta nu a fost bătălia lui de dus.

„Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu voiam să simt că fac parte din asta, dar fac parte din această realitate”, a spus ofițerul pentru CNN.

El a spus că a mers să-și găsească comandantul și a demisionat pe loc.

Povestea lui este remarcabilă, dar ar putea fi și una dintre multele, potrivit oponenților războiului din Rusia, precum și din Ucraina, care spun că au auzit de multe cazuri de soldați — atât profesioniști, cât și recrutați — care au refuzat să lupte.

Trupele ruse s-au luptat cu moralul scăzut și cu pierderi grele în Ucraina, potrivit evaluărilor oficialilor occidentali, inclusiv Pentagonul.

Soldații ruși refuză să execute ordinele

Agenția de Informații, Cyber ​​​​și Securitate din Marea Britanie spune că unii chiar au refuzat să execute ordine.

Ofițerul care a vorbit cu CNN spune că a făcut parte din consolidarea masivă a trupelor în vestul Rusiei care a declanșat temerile globale pentru Ucraina.

În 22 februarie, lui și restului batalionului său li s-a cerut să predea telefoanele mobile în timp ce erau staționați în Krasnodar, în sudul Rusiei, fără nicio explicație.

În acea noapte au petrecut ore întregi vopsind dungi albe pe vehiculele lor militare. Apoi li s-a spus să le spele, a rlatat el. „Ordinul s-a schimbat, desenați litera Z, ca în Zorro”, își amintește că i s-a spus.

Urmăriți B1TV.ro și pe