Un tânăr care voia să se alăture grupării Statul Islamic, oprit de autorități pe un aeroport din Londra, înainte de a se urca într-un avion cu destinația București (FOTO)

Un tânăr care voia să se alăture grupării Statul Islamic, oprit de autorități pe un aeroport din Londra, înainte de a se urca într-un avion cu destinația București (FOTO)
Foto: dailymail.co.uk

Autoritățile britanice au oprit un tânăr, simpatizant al Statului Islamic, chiar înainte de a se urca într-un avion care urma să ajungă la București, informează dailymail.co.uk.

Cubeyda Hassan Jama, în vârstă de 19 ani, cetăţean finlandez de origine somaleză, a fost arestat pentru trei ani şi şase luni. El studia informatica la Universitatea Middlesex din Londra.

Cu banii proveniți dintr-un împrumut guvernamental pentru studii în Marea Britanie, tânărul și-a cumpărat un bilet doar dus către București, avionul urmând să decoleze de pe aeroportul din Stansted,Londra.

Potrivit sursei citate, Cubeyda Hassan Jama învățase să construiască o bombă după indicațiile de pe internet, acesta declarând în fața oamenilor legii că plănuia să se alăture grupării teroriste Statul Islamic.

Tânărul avea asupra lui „un ghid explicit de luptă în numele Daesh”.Totodată,printre bagajele acestuia a fost descoperită și o agendă pe care erau scrise câteva pagini în limba arabă, unul dintre texte fiind jurământul de credință pentru liderul ISIS: ”Jur credinţă comandantului credincioşilor, marele Calif Abu Bakr al-Husseini al-Qurayshi al-Baghdadi. Pace şi binecuvântare acestuia!”

Anchetatorii au făcut și o serie de percheziții în locuința din Londra a suspectului unde s-au găsit o listă cu locuri de muncă în cadrul ISISşi instrucţiuni pentru construirea unei bombe.De asemenea, în laptopul acestuia, oamenii legii au descoperit înregistrări video cu execuţiile ISIS, o listă de echipamente recomandate de jihadişti, un folder numit „Sacrificiu de sine” şi un material care furniza informaţii detaliate despre aderarea la ISIS.