Ungaria, condamnată la CEDO. Motivul pentru care trebuie să îi achite unei jurnaliste peste 13.000 de euro

Ungaria, condamnată la CEDO. Motivul pentru care trebuie să îi achite unei jurnaliste peste 13.000 de euro
Foto: European Court Of Human Rights (ECHR) / Facebook

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Ungaria, joi, pentru ascultarea ilegală a telefonului unei jurnaliste. Astfel, autoritățile doreau  să descopere sursele din interiorul poliției la care apela femeia, transmite France Presse, potrivit Știrile ProTv.

Reclamanta, Klaudia Csikos, este o jurnalistă ungară. Telefonul acesteia a fost supravegheat de către autorități în perioada 3 şi 6 noiembrie 2015, pe când era angajată la cotidianul Blikk. Scopul era identificarea uneia dintre sursele jurnalistei, din interiorul poliţiei, într-o perioadă în care aceasta desfăşura o anchetă privind abuzul de putere.

Jurnalista a depus mai multe plângeri, considerând că telefonul ei fusese ascultat în mod ilegal şi că acest lucru i-a afectat activitatea. Autorităţile ungare au respins reclamaţiile, însă o cunoştinţă apropiată a jurnalistei, agent de poliţie, a fost ulterior sancţionată pentru că a făcut schimb de informaţii cu aceasta.

Jurnalista a susținut că i-au fost încălcate dreptul la viață privată și libertatea de exprimare

Ulterior, nemulțumită de rezultatele pe care le obținuse, jurnalista s-a adresat CEDO, invocând în special încălcarea articolelor 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale) şi 10 (libertatea de exprimare) ale Convenţiei europene a drepturilor omului.

CEDO consideră că legislaţia ungară, deşi defineşte bine tipurile de infracţiuni în care anchetatorii pot asculta dispozitivele telefonice, „nu descrie categoriile de persoane care pot face obiectul unei supravegheri şi nu oferă excepţii sau limitări”.

În cazul jurnalistei Klaudia Csikos, autorităţile nu au analizat „dacă interceptarea de comuanicaţii ar implica surse jurnalistice confidenţiale” sau dacă judecătorul ce autorizează ascultarea „ar fi putut refuza o asemenea măsură pentru a evita dezvăluirea surselor”.

Astfel, CEDO a decis că Ungaria a încălcat articolele 8 şi 10 ale Convenţiei europene a drepturilor omului și, prin urmare, Budapesta va trebui să îi achite Klaudiei Csikos suma de 6.500 de euro drept despăgubiri morale şi 7.000 de euro taxe şi cheltuieli de judecată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:00 - Moartea celor trei români, înecați în râul Natisone din Italia, este anchetată. Patru persoane sunt acuzate de ucidere din culpă
23:53 - Calvarul îndurat de o educatoare din Suceava, mamă a 6 copii. Soțul o bătea zilnic cu lopata. Cum au aflat autoritățile
23:52 - Casa Albă apără grațierea lui Hunter Biden de către tatăl său, președintele SUA, Joe Biden, pe fondul reacțiilor negative
23:29 - SUA trimit un nou ajutor militar de 725 de milioane de dolari Ucrainei, inclusiv mine, espre care mai multe ONG-uri spun că przintă potențiale riscuri pentru civili
23:13 - Margot Robbie spune că scenele în care a jucat complet goală în filmul „Lupul de pe Wall Street” au fost ideea ei și l-a refuzat pe Scorsese când a sugerat: „Ai putea să pui ceva pe tine”
23:09 - Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, neagă că Administrația Trump l-ar susține pe Georgescu și denunță „un atac de proporții nevăzute prin TikTok, poate și prin alte feluri împotriva statului român la alegeri” (VIDEO)
23:08 - Polițist din Alba, găsit împușcat în cap. Problemele legale ale fiului l-ar fi făcut să recurgă la gestul extrem
22:42 - UDMR o susține pe Elena Lasconi la prezidențiale. Kelemen Hunor: „Vă rog frumos să ţineţi cont de această recomandare”
22:42 - A cincea seară de proteste în Georgia: Mii de protestatari nu cedează, deși poliția a folosit din nou tunuri cu apă și gaze lacrimogene
22:35 - Foc de avertisment, tras la Cluj. Un bărbat a amenințat polițiștii cu un topor