Uniunea Europeană pregăteşte un text legislativ care să garanteze libertatea presei / Candidații de extremă dreapta, acuzați că subminează presa liberă

Uniunea Europeană pregăteşte un text legislativ care să garanteze libertatea presei / Candidații de extremă dreapta, acuzați că subminează presa liberă
Foto simbol: Pixabay

Comisia Europeană a transmis că lucrează la un text legislativ care va garanta idenpendența presei din zona Uniunii Europene, a transmis comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, conform AFP, citat de către Agerpres.

Presa liberă, în pericol

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut în vedere viitorul televiziunii publice, Breton a transmis că „lucrăm la o ‘Media Freedom Act’ (legea libertăţii presei – n. red.). Obiectivul acesteia trebuie să fie garantarea independenţei pieţei de presă şi creşterea rezistenţei acesteia”

„Dorim să acţionăm împotriva oricărui tip de amestec, astfel încât nimeni să nu devină prea important”, a arătat comisarul la evenimentul organizat la Paris de France Televisions. „Dorim să reflectăm la modul de întărire a guvernanţei mijloacelor media publice”.

În ultima perioadă, libertatea presei a fost pusă la indoială în unele țări din Uniunea Europeană, precum Polonia sau Ungaria. De asemenea, în Polonia, un protest a luat cu amploare străzile țării, din cauza libertății presei ce era pusă la încercare. Pe 20 decembrie, mai mulți polonezi credeau că guvernul populist de dreapta al Poloniei îndepărtează țara de Occident și adoptă un model autoritar mai apropiat de cel al Turciei sau Rusiei, încercând să exercite controlul politic asupra instanțelor și să reducă la tăcere mass-media critică. Află mai mult

Extrema dreaptă, o problemă la adresa presei libere

Comisia Europeană a deschis, luni, o consultare publică de mare amploare ce a avut în vedere acest subiect, comunicând că „se prevede ca propunerea să fie prezentată de Comisie în trimestrul al treilea din 2022”.

Delphine Ernotte, preşedinta France Televisions, a făcut apel la o mobilizare pentru libertatea presei, care a fost „fragilizată” în ultima vreme. „În faţa unei groaznice dereglementări mediatice care ne ameninţă democraţiile, noi suntem cel mai bun răspuns pe viitor”, a apreciat ea.

Luni, Eric Zemmour, candidat de extremă dreaptă la preşedinţia Franţei şi fost star al canalului CNews, a criticat dur ziariştii francezi. El doreşte, în special, privatizarea presei audiovizuale de stat. Astfel, după părerea sa, „serviciul public nu va mai scuipa pe contribuabili în fiecare zi la micul dejun”.

Urmăriți B1TV.ro și pe