Un nou protest a luat cu asalt Polonia. Polonezii au ieșit în stradă pentru a lupta pentru libertatea presei

Un nou protest a luat cu asalt Polonia. Polonezii au ieșit în stradă pentru a lupta pentru libertatea presei
Protest în Polonia pentru a proteja libertatea presei / Photo via Twitter

Polonezii s-au adunat, duminică, în centrele orașelor din întreaga țară pentru a apăra o rețea de televiziune deținută de SUA, care este vizată de guvernul de dreapta al țării și pentru a proteja libertatea presei într-o națiune a Uniunii Europene în care normele democratice se erodează, arată euronews.

Un nou protest în UE

Mulți polonezi cred că guvernul populist de dreapta al Poloniei îndepărtează țara de Occident și adoptă un model autoritar mai apropiat de cel al Turciei sau Rusiei, încercând să exercite controlul politic asupra instanțelor și să reducă la tăcere mass-media critică.

Donald Tusk, liderul principalului partid de opoziție, le-a cerut polonezilor să dea dovadă de solidaritate și să-și schimbe conducerea.

Protestele au fost convocate după ce vineri parlamentul a adoptat în mod neașteptat un proiect de lege care ar forța Discovery Inc. să-și vândă cota de control din TVN, cea mai mare rețea de televiziune din Polonia.

Tusk face apel la solidaritate împotriva guvernului

Camera inferioară a parlamentului a votat pentru aceasta în vară, dar a fost respinsă de Senat. Fără nicio notificare, parlamentul a adus brusc proiectul de lege înapoi, iar camera inferioară a trecut peste veto-ul Senatului.

Soarta proiectului de lege revine acum președintelui Andrzej Duda. Principalul protest de duminică a avut loc în fața palatului prezidențial din Varșovia, manifestanții cerând ca Duda să opune veto asupra proiectului de lege.

TVN operează un canal de știri TVN24, iar canalul său principal, TVN, are un program de știri de seară, vizionat de milioane de oameni, care oferă rapoarte critice ale guvernului. Criticii cred că guvernul de dreapta al Poloniei face doar o mișcare pentru a reduce la tăcere o instituție care încearcă să dea socoteală puterii.

Ultima oră
00:01 - O nouă dovadă că există extratereștrii? Misterul obiectului spațial care împrăștia frecvențe înspre Pământ o dată la 18 minute
23:59 - Cum arată Andreea din serialul Adela (Antena 1) fără strop de machiaj. Fanii au reacționat la fotografia Oanei Moșneagu (GALERIE FOTO)
23:59 - Bogdan Aurescu: În cazul în care începe un conflict militar în Ucraina, NATO şi UE vor lua măsuri foarte serioase, pe care cred că Rusia nu şi le doreşte. Sancțiunile vor avea consecinţe masive
23:47 - SUA cere Chinei să își folosească influența asupra Rusiei. Victoria Nuland: Dacă va fi un conflict în Ucraina, nu va fi bine nici pentru Beijing (VIDEO)
23:29 - Florin Cîţu a prezentat un grafic privind evoluţia cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB. Cel mai mare procent, în timpul guvernării liberale (FOTO)
23:27 - Adela Popescu, reproșuri la adresa lui Radu Vâlcan. Prezentatoarea de la Pro TV, deranjată de un simplu gest al vedetei de la Antena 1
23:23 - Căsătoriile virtuale sunt noul trend al pasionaților de metaverse. Un cuplu din India va oficializa prima căsnicie de acest fel din țara lor
23:11 - Marilen Pirtea: Trendul viitorului nu știu dacă ar fi revenirea la reglementarea pieței de energie. ANRE a dormit în toată această perioadă (VIDEO)
23:02 - Lucian Viziru a primit diagnosticul din partea medicilor. Ce s-a descoperit la RMN (VIDEO)
22:51 - Cadourile pentru profesori stârnesc discuții aprinse. Cum se apără un dascăl: „Noi dacă primim o atenţie e mită? Dar doctorii că primesc PENTRU ORICE bani în buzunar, cum se numeşte?” (FOTO)