Uniunea Europeană va amâna plafonarea prețului petrolului rusesc. Când va fi luată o decizie

Uniunea Europeană va amâna plafonarea prețului petrolului rusesc. Când va fi luată o decizie
Foto: Pixabay

Țările din Uniunea Europeană încearcă să ajungă la un acord privind plafonarea prețului la petrolul rusesc. Probabil, țările vor amâna un acord asupra acestei chestiuni până după ce va fi convenit un pachet mai larg de sancțiuni, relatează Bloomberg.

Cipru și Ungaria se numără printre țările care și-au exprimat opoziția față de propunerea plafonării prețului la petrol, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile în curs. Sancțiunile UE necesită unanimitate, oferind fiecărei națiuni un drept de veto efectiv.

Comisia Europeană a încercat să găsească un compromis

Comisia Europeană a încercat să găsească în weekend, împreună cu statele membre un compromis cu privire la pachetul de măsuri, potrivit oamenilor. Țările ar putea depunde efort pentru a obține un acord preliminar înaintea unei reuniuni informale a liderilor UE la Praga pe 6 octombrie.

UE încearcă să pună în aplicare sancțiuni mai dure după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „mobilizare parțială” săptămâna trecută și a început să organizeze „referendumuri”, condamnate de ONU, pentru anexarea zonelor din Ucraina pe care încă le ocupă.

Rapoarte recente au arătat forțele ucrainene au descoperit o groapă comună în orașul Izium, care a fost controlat de Rusia. Alte măsuri aflate în discuție includ controlul importurilor de diamante și interzicerea anumitor produse din oțel.

UE propune interzicerea exportului de componente electronice către Rusia

Cei 27 de membri sunt aproape de a susține o propunere de a restricționa exportul către Rusia a componentelor electronice folosite pentru arme, au spus sursele Bloomberg.

Din punctul de vedere al statelor membre, limitarea accesului la componentele electronice folosite la arme împotriva Ucrainei este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a lovi armata Rusiei.

Dorința UE de a impune plafonarea prețului la petrol ar alinia blocul comunitar cu eforturile SUA pentru ca prețul petrolului să nu crească.

Luna aceasta, grupul celor 7 a ajuns la un acord politic asupra unui plafon de preț, iar comisia a menționat că va lucra pentru a implementa propunerea.

Urmăriți B1TV.ro și pe