Verzii din coaliția de la Viena susțin aderarea României la spațiul Schengen și se opun veto-ului vehiculat de ministrul austriac de interne

Verzii din coaliția de la Viena susțin aderarea României la spațiul Schengen și se opun veto-ului vehiculat de ministrul austriac de interne
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Tobias Steinmaurer

Verzii din coaliția de guvernare de la Viena nu susțin o eventuală opoziție a Austriei față de aderararea României și Bulgariei la spațiul Schengen, a anunțat vicecancelarul Werner Kogler, liderul partidului, în contextul amenințărilor cu veto pe care le-au lansat ministrul austriac al afacerilor interne, Gerhard Karner, și cancelarul Karl Nehammer, ambii din OVP, potrivit Kurier.

Verzii din coaliția de la Viena susțin aderarea României la spațiul Schengen

„Austria susține în continuare în mod oficial aderarea Croației, precum și a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a declarat Werner Kogler, vineri, pentru Tiroler Tageszeitung.

El i-a transmis ministrului de interne că Verzii, al doilea partid din coaliția de guvernare, nu îi susțin poziția.

Ministrul austriac de interne amenințase cu veto împotriva extinderii Schengen, invocând o presupusă presiune migratorie cu care s-ar confrunta Austria, însă cancelarul Karl Nehammer, care a efectuat o vizită în Croația în această săptămână, a nuanțat poziția.

„Vom sprijini calea Croației către spațiul Schengen și, în același timp, vom fi foarte critici față de eforturile Bulgariei și României”, a declarat cancelarul Austriei, miercuri, la Zagreb.

Președinția cehă a Consiliului UE a făcut din extinderea Schengen una dintre prioritățile sale și dorește votarea inițiativei la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie.

Aflat într-o vizită în Lituania, Președintele României a spus că încă mai vede posibil un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie.

„Încă consider că este posibil și cred că avem încă suficient timp pentru a găsi soluții la toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noștri au venit cu noi întrebări, dar noi suntem pregătiți să colaborăm, suntem pregătiți să găsim noi soluții și suntem pregătiți să avem un vot pe 8 decembrie”, a declarat șeful statului, conform traducerii transmise de Administrația Prezidențială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”
19:24 - Cristian Preda: Școlile doctorale au ajuns să arate ca un autobuz cu înghesuială mare. Politicienii, chiar şi nătărăi să fie, tot pierd timpul 10-12-15 ore pe zi în politică, nu au cum să scrie un doctorat