Vestul Germaniei, lovit de furtuni puternice și inundații: Bilanțul deceselor a ajuns la 43. Mai multe zone au fost evacuate, iar ploile abundente au dat peste cap chiar și transmisiuni media

Vestul Germaniei, lovit de furtuni puternice și inundații: Bilanțul deceselor a ajuns la 43. Mai multe zone au fost evacuate, iar ploile abundente au dat peste cap chiar și transmisiuni media
foto simbol: Pixabay

Ploile abundente din Germania au provocat inundații pe scară largă în mai multe zone din landurile Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat, iar bilanțul oficial al deceselor a ajuns la 43, însă zeci de oameni sunt dați dispăruți, potrivit Suddeutsche Zeitung.

Furtuni și inundații în vestul Germaniei. Cel puțin 43 de decese

Rezultatele preliminare ale operațiunilor de salvare arată că în vestul Germaniei au murit 43 de persoane – doar autoritățile din Koln au raportat 20 de decese. Cu toate acestea, bilanțul ar putea crește, având în vedere că în landul Renania-Palatinat lipsesc zeci de persoane.

Printre victime se regăsește și unul dintre salvatori. Este vorba despre un pompier, care s-a înecat în timp ce salva un bărbat în Altena, regiunea Sauerland.

În Swisttal, în sudul Renaniei de Nord-Westfalia, mai multe persoane au rămas izolate de miercuri seară din cauza inundațiilor. Este neclar despre câți oameni este vorba, dar autoritățile districtului au precizat că aceștia sunt evacuați pe calea aerului, cu elicopterele poliției federale și ale forțelor armate. Odată ce nivelul apei va scădea suficient, vor fi folosite și bărcile.

Swisttal se confruntă și cu o pană de alimentare pe scară largă, iar condițiile actuale îngreunează comunicarea cu echipele de salvare.

Un baraj din Steinbachtalsperre riscă să se rupă, astfel că mai multe zone sunt evacuate. Un expert a clasificat barajul drept „foarte instabil”, a precizat joi Markus Ramers (SPD), administrator raional al districtului Euskirchen din Renania de Nord-Westfalia. Evacuările vizează 4.500 de locuitori din Schweinheim, Flamersheim și Palmersheim – și vin în contextul în care, anterior, alte două districte din Rheinbach au fost evacuate.

Furtunile au afectat chiar și transmisiunile media. Un exemplu este studioul WDR din Wuppertal, care a fost grav afectat.

Cancelarul Angela Merkel (CDU) a promis sprijin pentru persoanele afectate de inundații. Guvernul federal va interveni să ajute oriunde o poate face, a fost mesajul liderului de la Berlin.

„Sunt zile groaznice (…). Gândurile mele sunt alături de voi. Am încredere că toate forțele statului nostru vor face tot posibilul pentru a salva vieți”, a adăugat Angela Merkel.