Viața printre ruine. Localnicii din Harkov se adaptează „normalității”: „Nu fugim nicăieri…încotro s-o apucăm”

Viața printre ruine. Localnicii din Harkov se adaptează normalității: „Nu fugim nicăieri...încotro s-o apucăm”
Foto: captura video.

Localnicii din Harkov încearcă să își continue cursul obișnuit al vieții atât cât se poate. Chiar dacă puține dintre clădirile din Harkov nu au fost atinse până acum de bombardamente, majoritatea fiind ruinate, mulți dintre locuitori au ales să nu își părăsească orașul, relatează tv8.

„Nu fugim nicăieri. Stăm în Harkov-ul nostru”, mărturisește Victoria, o localnică, care are și o tarabă la piață.

Oamenii nu cedează și încearcă să trăiască în „normalitate”

Înainte de război, afacerea cu haine a Victoriei mergea ca pe roate. În urma unuia dintre numeroasele bombardamente însă, buticul i-a luat foc, iar jumătate din marfă i-a fost distrusă.

În ciuda faptului că exploziile nu contenesc, iar stresul este în continuare mare, femeia nu se lasă bătută și continuă să vină zi de zi la piața distrusă și ea practic în totalitate.

„Trebuie să muncim, încotro s-o apucăm?”, spune Victoria.

Olga deținea trei buticuri în aceeași piață. Acum a rămas doar cu unul. Deși este zilnic la piață, cumpărătorii, chinuiți de grija războiului, sunt prea puțini.

„Vindem jucării pentru copii…se cumpără puțin, dar se cumpără”, povestește femeia.

Localnicii s-au obișnuit cu exploziile

Olga mărturisește cu groază că în perioada în care bombardamentele erau extrem de intense, și-a luat familia și s-a refugiat la niște cunoștințe. Acum, spune femeia, în Harkov este mult mai multă liniște decât acum câteva luni. Chiar și așa, Olga le sugerează localnicilor care au plecat să nu se întoarcă deocamdată.

„Cine are copii, cui îi este frică, deocamdată, nu trebuie să vă întoarceți. Da, acum e mai liniște față de cum era primele zile, dar nu într-atât încât să poți spune că totul e bine. Dacă e posibil, mai bine nu reveniți”, spune femeia, care recunoaște că după atâtea luni de război, oarecum s-a obișnuit cu exploziile.

Alți localnici încearcă între timp să își reconstruiască casele distruse de rachete: „ Au venit și ne-au ajutat se numește asta”, spune supărat dar totuși plin de speranță un bărbat.

Urmăriți B1TV.ro și pe