Bogdan Aurescu, la Washington DC: „SUA poate conta pe România, unul dintre cei mai puternici aliați ai săi în Europa și la nivel transatlantic” / Ce a spus Antony Blinken (GALERIE FOTO, VIDEO)

Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

SUA poate conta pe România, unul dintre cei mai puternici aliați și paterneri ai săi în Europa și la nivel transatlantic, a subliniat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în discuția cu omologul său american, Antony Blinken, luni, la Washington DC. La rândul său, șeful Departamentului de Stat a subliniat că Statele Unite și țara noastră lucrează îndeaproape în mai multe sectoare.

„SUA poate conta pe România”, a spus Bogdan Aurescu la Washington DC

„Voi reitera azi susţinerea fermă pe care o acordă România parteneriatului transatlantic şi rezilienţei transatlantice, deoarece ele sunt cheia pentru o pace durabilă, stabilitate şi prosperitate în Europa şi în lumea întreagă. Domnule secretar de stat, dragă Tony, Statele Unite pot conta pe România ca unul dintre cei mai puternici aliaţi şi parteneri ai dumneavoastră în Europa şi la nivel transatlantic”, a declarat șeful diplomației române, în declarațiile comune care au prefațat consultările politice dintre cei doi oficiali.

Bogdan Aurescu a precizat că în discuție va fi abordată aprofundarea cooperării bilaterale excelente în zona politică și în cea de securitate.

„Aceste consultări cuprind subiecte foarte importante de pe agenda noastră, importante pentru coordonarea noastră bilaterală, dar şi multilaterală. În primul rând, vom discuta despre aprofundarea excelentei noastre cooperări în domeniul politic şi în cel de securitate, vom sublinia importanţa unei coordonări strânse pentru negocierea noului concept strategic al NATO, despre a consolida în continuare postura de descurajare și apărare a întregului flanc estic, în special în Marea Neagră, şi despre creşterea prezenţei SUA în regiune şi, de asemenea, în România”, a explicat ministrul român, care a vorbit și despre dorința țării noastre de a intra în programul Visa Waiver.

Antony Blinken: Suntem alături când vine vorba de stabilitatea europeană

La rândul său, șeful diplomației americane a subliniat că România și SUA lucrează îndeaproape în mai multe domenii.

„Avem un parteneriat strategic şi vom avea un dialog strategic, dovadă a faptului că lucrăm îndeaproape pe multe subiecte. Suntem alături când vorbim de anumite provocări din partea Rusiei şi de provocări din partea Chinei. Suntem alături când vorbim de securitatea europeană şi stabilitatea europeană şi suntem alături în multe domenii”, a declarat Antony Blinken.

Șeful Departamentului american de Stat a amintit și de acordul pe baza căruia România a devenit prima țară din lume în care va fi implementată tehnologia SUA a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni.

„Este o performanţă. Este o tehnologie care va avea un impact major asupra a ceea ce înseamnă provocările din domeniul schimbărilor climatice”, a punctat secretarul de stat al SUA.

Galeria FOTO de la întâlnirea celor doi demnitari poate fi vizionată AICI

Ultima oră
11:56 - Cristian Diaconescu: Gruparea condusă de Eugen Tomac a încercat în mod abuziv preluarea conducerii PMP. Mi-a blocat accesul pe pagina de Facebook a partidului
11:46 - Unde se grăbea polițistul atunci când a lovit-o mortal pe Raisa, pe trecerea de pietoni. Noi detalii din anchetă (VIDEO)
11:40 - Un tânăr de origine română a murit după ce a căzut de la etajul 9, în Rusia. Băiatul era campion la CS:GO
11:17 - Șeful Poliției Capitalei: Nu se impunea prezența a doi polițiști în mașină. Agentul cunoaște tot ce a făcut în acea zi, el e singurul în măsură să răspundă, iar asta în fața procurorului de caz (VIDEO)
11:13 - Dan Negru se lansează în politică? Anunț de ultima oră: „Frica oprește viața! Și eu am obosit un pic”
11:11 - Cod galben și portocaliu de viscol și ninsori, valabil până marți în România. Harta județelor aflate sub avertizarea ANM
11:04 - Lucian Bode: Am decis să reanalizăm la nivelul MAI procesul de recrutare din sursă externă. Avem un deficit de personal uriaș, aproape 30.000 de funcții (VIDEO)
10:51 - GCS a anunțat bilanțul provizoriu: Peste 8.000 de cazuri de COVID-19 și 17 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore
10:32 - Totul despre viața personală a lui Raed Arafat. Cine îl așteaptă acasă și care este motivul pentru care nu s-a însurat niciodată
10:31 - Lucian Bode, despre minorele spulberate pe trecere de un polițist: Sentimentul pe care îl simt e unul cutremurător. Am sprijinit nemijlocit procurorul. Agentul nu executa o misiune urgentă (VIDEO)