West Nile reprezintă o amenințare „serioasă” pentru Ucraina, a declarat un oficial al sănătății de la Kiev, în contextul în care 11 persoane au murit în ultimele trei luni din cauza acestei boli transmise de țânțari, scrie Newsweek.
„Este grav și va continua să fie grav”, a declarat pentru BBC ministrul adjunct al Sănătății și epidemiologul Ucrainei Ihor Kuzin, într-un interviu publicat duminică.
Virusul West Nile este răspândit de obicei de țânțarii infectați și poate produce simptome precum febră, dureri, vărsături, erupții cutanate, diaree și dureri de cap, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC ). Este mai frecvent vara și toamna, când țânțarii sunt mai răspândiți.
Virusul West Nile (WNV) se transmite prin înțepătura de țânțari infectați. Gazdele principale ale virusului sunt păsările sălbatice și migratoare. Țânțarii sunt vectorii de transmitere i virusului pe care-l iau atunci când înțeapă păsările bolnave.
Țânțarii infectați transmit virusul altor păsări sau altor mamifere, inclusiv oamenilor, prin înțepătura lor. Aceasta este cea mai frecventă cale de transmitere. Focarele se găsesc de obicei pe rutele de migrare a păsărilor, conform Organizației Mondiale a Sănătății. „Mai multe rute de zbor ale păsărilor migratoare trec prin Ucraina”, a spus Kuzin.
Aproximativ o persoană din 150 infectate cu West Nile dezvoltă o formă gravă sau mortală a bolii, potrivit agenției de sănătate publică. Se estimează că 80% dintre persoanele cu virus nu prezintă simptome.
Centrul de Sănătate Publică condus de Ministerul Sănătății din Ucraina a declarat că rata mortalității se situează între 2 și 14%.
În prezent, nu există vaccin sau tratament specific pentru West Nile. Virusul există de aproape un secol și a fost descoperit pentru prima dată în Uganda în anii 1930. Acum se găsește în multe locuri din lume.
De la începutul lunii iulie, 11 persoane din Ucraina au murit după contractarea West Nile, dintr-un total de 88 de cazuri înregistrate, a spus Kuzin.
Centrul de Sănătate Publică a declarat la sfârșitul lunii august că laboratoarele au confirmat 41 de cazuri de febră West Nile în Ucraina de la începutul lunii. Un total de 50 de cazuri au fost înregistrate de la începutul anului, potrivit centrului, inclusiv un caz în regiunea centrală a Poltavei în timpul verii.
În total, 17 persoane au fost internate la Spitalul Clinic St. Michael din Kiev cu virusul West Nile, iar trei persoane au murit „din cauza unor complicații” între 1 iunie și sfârșitul lunii august, potrivit Valentina Ginzburg, șefa departamentului de sănătate al capitalei.
Potrivit oficialului, pacienții – 10 bărbați și șapte femei – locuiau în diferite părți ale capitalei, doi dintre cei infectați locuind în marea regiune Kiev și în regiunea centrală Cherkasy, la sud de capitală. „Probabil că trebuie să ne obișnuim cu faptul că acest virus va afecta un număr și mai mare de persoane în Ucraina”, a spus Kuzin.