E OFICIAL! Pentru a obține viză de America este obligatoriu să-ți dai date despre toate conturile de pe reţelele sociale

E OFICIAL! Pentru a obține viză de America este obligatoriu să-ți dai date despre toate conturile de pe reţelele sociale
Foto: Pixabay

Noi măsuri pentru solicitanţii de vize americane, care au menirea să întărească securitatea SUA, au intrat în vigoare la începutul lui iunie.

Administraţia americană trebuie să poată identifica dinainte, prin supravegherea activităţii candidaţilor pe reţelele sociale, indivizi potenţial periculoşi.

Astfel, de acum înainte, obţinerea unei vize, de migrant sau nu, va trece prin renunţarea la anonimatul online, oricare ar fi ţara de origine a solicitantului, potrivit presei internaționale citată de g4media.ro. Autoritățile americane cer, la orice solicitare de viză pe Internet, furnizarea de informaţii despre toate conturile de pe reţelele sociale frecventate în ultimii cinci ani, ca şi datele de identificare folosite pentru fiecare dintre ele.

Este vorba de reţelele cele mai populare ca Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, LinkedIn, Reddit, Tumblr şi Flickr. Mai mult, lista conţine şi cele două reţele chinezeşti Sina Weibo şi Tencent Weibo, dar şi reţeaua rusească Vkontakte.

Administraţia americană are totuşi grijă să precizeze ca utilizatorii sunt „rugaţi” să nu-şi dezvăluie parolele pe site.

Deşi este posibil să bifezi căsuţa „none” (niciuna), permiţând oricui să afirme că nu deţine niciun cont pe reţelele sociale de cinci ani, administraţia a avertizat că o ascundere ar putea avea „consecinţe grave” şi o invalidare a cererii de viză.

Pe de altă parte, ONG-urile critică această măsură.

American Civil Liberties Union (ACLU), care spune că se teme de restricţionarea libertăţii de exprimare şi de riscul de discriminare. ONG-ul apreciază că aceste directive vor provoca autocenzura online, împiedicând de exemplu orice critică la adresa Casei Albe sau a politicii externe americane.

Ultima oră
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)
21:56 - Profesorii, a doua cea mai vaccinată categorie profesională. Sorin Cîmpeanu, precizări cu privire la testarea periodică a cadrelor didactice (VIDEO)
21:35 - În ce condiții ar putea fi vaccinați anti-COVID elevii, la școală. Precizările ministrului Sorin Cîmpeanu (VIDEO)
21:31 - Cazul românului reținut în Cipru. MAE: Instanța a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii. Decizia nu e definitivă
21:22 - Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli: Există 5.000 de teste la nivelul fiecărui județ, ce vor putea fi folosite în cazul în care apar simptome
21:14 - Sorin Cîmpeanu: „Sunt convins că școala va începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică. Am dreptul să-mi manifest acest optimism”. Pe ce se bazează ministrul Educației
21:03 - Emilian Imbri, despre medicii care nu se vaccinează anti-COVID: Nu înțeleg ce caută în meseria asta. Îi rog să se vaccineze pentru a demonstra că au ajuns la un nivel intelectual! (VIDEO)
20:51 - Controalele pe litoral se intensifică, după creșterea incidenței cazurilor de COVID-19 în județul Constanța
20:29 - Cătălin Drulă: Centura orașului Bacău, deschisă integral traficului. Proiectul, finalizat în avans față de termenul contractual