Premierul grec Tsipras s-a deplasat la Skopje, după ce Grecia și Republica Macedoniei de Nord au încheiat un conflict lung de aproape 30 de ani

Premierul grec Tsipras s-a deplasat la Skopje, după ce Grecia și Republica Macedoniei de Nord au încheiat un conflict lung de aproape 30 de ani
foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Premierul grec Alexis Tsipras a sosit, marți, la Skopje, într-o vizită pe care a calificat-o drept istorică, fiind prima oară când un șef de Guvern de la Atena vizitează țara vecină de la obținerea independenței în anul 1991, potrivit Agerpres.

Vizita vine în contextul în care, cu mai puțin de două luni în urmă, cele două state au pus capăt unui conflict lung de 28 de ani. Grecia insista ca numele de Macedonia să aparțină exclusiv regiunii sale istorice, și nu statului vecin, de teama dezvoltării unor eventuale sentimente separatiste, printre altele.

Ei, bine, pe 12 februarie, fosta republică iugoslavă și-a schimbat denumirea în Republica Macedoniei de Nord, consfințind astfel înțelegerea încheiată în 2018 de premierul grec Tsipras și omologul său macedonean, Zoran Zaev, care se lovise atunci de opoziție în ambele state.

Această decizie a pavat drumul euroatlantic al Republicii Macedoniei de Nord, dat fiindcă este deja cunoscut că o țară poate intra în UE abia după ce trece prin filtrul NATO, iar ca să intre în Alianța Nord-Atlantică un stat are nevoie de acordul unanim al tuturor aliaților. Până la schimbarea denumirii, Grecia își folosea dreptul de veto pentru a bloca accesul statului vecin la cea mai puternică alianță militară din istoria lumii.

Așadar, într-un interviu de luni, Tsipras a apreciat că „această vizită este istorică” şi a salutat „noul viitor” al celor două ţări „partenere şi aliate”. El a recunoscut că acordul bilateral a avut un preţ politic ridicat şi că acum trebuie să dovedească, împreună cu Zaev, că popoarele lor „nu au decât de câştigat din calea deschisă”.

Premierul grec a fost întâmpinat la aeroport de ministrul apărării, Radmila Sekerinska. DPA remarcă primirea deosebit de cordială, în cursul căreia reprezentanta guvernului macedonean şi-a făcut chiar şi un selfie cu Tsipras, după fotografiile oficiale.

Tsipras este însoţit în Republica Macedonia de Nord de o delegaţie de oameni de afaceri şi urmează să semneze mai multe tratate de cooperare, inclusiv în domeniul militar. Grecia îşi va asuma patrularea şi protecţia spaţiului aerian al ţării vecine.

Potrivit unei declaraţii făcute de Zaev agenţiei France Presse, unele companii greceşti au promis deja că vor investi în Republica Macedonia de Nord peste 500 de milioane de euro, în special în domeniul centralelor cu gaz şi al energiei solare.