Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a abrogat marți un decret din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea conflictului transnistrean respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova, transmite Adevărul.
Decretul data din 2012 și se referă la măsurile de realizare a cursului extern, iar unul dintre paragrafe suna în felul următor: „Rusia va continua să participe la căutarea unor căi de rezolvare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului de neutralitate a Republicii Moldova, prin acordarea unui statut special Transnistriei”.
Președintele Rusiei a abrogat decretul sub pretextul că acesta ar fi „învechit”.
„În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse în contextul modificărilor substanțiale, care au avut loc în relațiile internaționale, dispun ca decretul președintelui Federației Ruse din 7 mai 2012 privind Măsurile de realizare a cursului politicii externe a Federației Ruse să fie recunoscut drept învechit”, se arată în decretul publicat marți.
Demersul vine în contextul celui mai recent schimb de replici dintre Chișinău și Moscova.
Noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean, a vorbit despre necesitatea demilitarizării Trasnistriei și retragerii trupelor ruse din regiunea, iar Kremlinul a răspuns cu amenințări.
Amenințările nu l-au impresionat pe președintele parlamentului de la Chișinău, care a explicat că Rusia este „ultima” țară care ar trebui să dea Republicii Moldova „lecții de neutralitate”.
„Ipocrizie veșnică de 30 de ani. Punem problema evacuării și ei nu spun că așa numitele forțe militare din Transnistria se înarmează cu tot felul de armament din Cobasna, că din altă parte nu are de unde veni. Acum nu se produce, dar e depozit, cel mai mare din Europa. Rusia e ultima care trebuie să ne dea lecții de neutralitate, pentru că ea prima încalcă principiul suveranității neutralității Republicii Moldova prin faptul că își ține armata ilegal”, a declarat Igor Grosu, la Pro TV, potrivit Unimedia.info.