Vladimir Putin, în izolare după ce zeci de persoane din anturajul său de la Kremlin au fost testate pozitiv cu COVID-19

Vladimir Putin, în izolare după ce zeci de persoane din anturajul său de la Kremlin au fost testate pozitiv cu COVID-19
Vladimir Putin / Foto: Hepta

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că zeci de persoane din cercul său interior de la Kremlin au dat rezultate pozitive pentru coronavirus, care a afectat peste șapte milioane de oameni în Rusia. La începutul acestei săptămâni, Putin, în vârstă de 68 de ani, a spus că se autoizolează după ce a anunțat un focar în rândul membrilor din anturajul său.

„Cazurile de coronavirus au fost detectate în cercul meu interior. Nu doar una sau două, ci câteva zeci de persoane”, a spus Putin, vorbind prin intermediul unui link video la o întâlnire a unei alianțe de securitate conduse de Moscova.

Putin trebuia să participe personal la ședința Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) din capitala Tajikistanului, Dushanbe, dar a declarat marți că se vor alătura la distanță.

Știrile despre amploarea focarului de la Kremlin vin cu o zi înainte de deschiderea alegerilor parlamentare de trei zile în Rusia pentru a limita răspândirea virusului.

Autoritățile s-au străduit să-l protejeze pe Putin – care a fost vaccinat cu vaccinul rusesc Sputnik V – de la începutul pandemiei.

Liderii străini, jurnaliștii și oficialii au trebuit să se autoizoleze înainte de a-l întâlni pe liderul rus de multă vreme.

În această săptămână, Putin s-a întâlnit cu președintele sirian Bashar al-Assad și cu sportivi care se întorceau de la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, chiar înainte ca Kremlinul să spună că se auto-izolează.

Rusia are al cincilea cel mai mare număr de cazuri Covid înregistrate, potrivit unui bilanț al AFP, și s-a străduit să controleze infecțiile, în ciuda accesului ușor la vaccinuri.

Conform ultimelor cifre, țara a înregistrat peste 7 milioane de cazuri și 195.041 decese, cel mai mare număr de decese din Europa.

Infecțiile au scăzut în ultimele zile după o creștere în această vară, dar oficialii din domeniul sănătății au raportat încă 18.841 de cazuri noi și 792 de decese noi miercuri.

Autoritățile s-au luptat cu o populație sceptică la vaccin, sondajele independente arătând că majoritatea rușilor nu intenționează să fie inoculați.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare