Vladimir Putin l-a avertizat pe președintele Finlandei că aderarea țării sale la NATO ar fi „o greșeală”

Vladimir Putin l-a avertizat pe președintele Finlandei că aderarea țării sale la NATO ar fi „o greșeală”
Președinții Vladimir Putin (Rusia) și Sauli Niinisto (Finlanda). Sursă foto: Hepta - DPA Images / Markku Ulander

Vladimir Putin i-a transmis președintelui finlandez Sauli Niinisto că aderarea țării sale la NATO ar fi „o greșeală” care ar putea afecta relațiile dintre cele două state, se arată într-un comunicat al Kremlinului. Cei doi președinți au vorbit la telefon, Niinisto comunicându-i lui Putin decizia Finlandei de a adera la alianța militară defensivă.

Ce i-a spus Vladimir Putin președintelui Finlandei

„Vladimir Putin a subliniat că abandonarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală și asta pentru că nu există amenințări la adresa securității Finlandei. O astfel de schimbare a politicii externe poate avea un impact negativ asupra relațiilor dintre cele două țări”, se arată în comunicatul Kremlinului, citat de Reuters.

Kremlinul a mai precizat că discuția telefonică dintre cei doi președinți a fost „un schimb de opinii franc” – un eufemism diplomatic pentru ce a fost, în fapt, o conversație dificilă.

Finlanda pregătește intrarea în NATO. Mesajul președintelui Niinisto

Sauli Niinisto și Vladimir Putin au vorbit la telefon la două zile după ce Finlanda și-a declarat intenția de a adera la NATO.

Niinisto a spus public faptul că dacă Rusia vrea să găsească un „vinovat” pentru această evoluție a evenimentelor, ar face bine să se uite în oglindă. Apoi i-a spus asta direct lui Putin. Mai precis, Niinisto i-a transmis acum liderului de la Kremlin că solicitările Rusiei, de la finele anului trecut, ca nicio țară să nu mai adere la NATO, precum și invazia rusă în Ucraina au alterat fundamental climatul de securitate al Finlandei, de unde și decizia țării de a adera la alianța defensivă.

Președintele Finlandei a mai spus că țara sa vrea să gestioneze relațiile cu Moscova de o manieră „corectă și profesionistă” și a precizat că discuția sa cu Putin „a fost directă și purtată fără ridicări de ton, evitarea tensiunilor fiind considerată importantă”.

După anunțul Finlandei privind aderarea la NATO, Rusia a susținut că pasul e o amenințare de securitate pentru ea, care va necesita un răspuns. Nu a dat detalii cu privire la răspuns, dar a oprit deja furnizarea de electricitate către Finlanda.

Urmăriți B1TV.ro și pe