Rusia amenință că va lua măsuri „tehnico-militare” dacă Finlanda aderă la NATO

Rusia amenință că va lua măsuri „tehnico-militare” dacă Finlanda aderă la NATO
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Federația Rusă va răspunde la intrarea Finlandei în NATO cu măsuri „tehnico-militare”, a avertizat Moscova, joi, după anunțul oficialilor de la Helsinki în ceea ce privește intenția de a adera la Alianța Nord-Atlantică, transmite Politico.

Moscova, după declarațiile liderilor finlandezi privind aderarea la NATO: „Rusia va fi forțată să ia măsuri de răspuns, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă natură”

„Aderarea Finlandei la NATO va cauza prejudicii grave relațiilor bilaterale ruso-finlandeze”, susține Ministerul rus al afacerilor externe.

Avertismentul Moscovei a venit în contextul în care liderii Finlandei și-au exprimat joi intenția de aderare la NATO, un anunț istoric care a pus bazele pentru concretizarea unei cereri de aderare în zilele următoare.

„Rusia va fi forțată să ia măsuri de răspuns, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă natură, astfel încât să oprească amenințările la adresa securității sale naționale care iau naștere în acest sens”, a adăugat Ministerul rus al afacerilor externe.

Kremlinul nu a oferit detalii despre măsurile pe care le ia în calcul, însă diverși oficiali sugerau anterior că Moscova își va spori prezența în Marea Baltică, inclusiv cu focoase nucleare.

Finlanda, care are 1.340 de kilometri de frontieră comună cu Federația Rusă, a păstrat o poziție de nealiniere militară după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, pe fondul invaziei pe care a lansat-o Moscova în Ucraina pe 24 februarie, susținerea pentru o eventuală aderare la NATO a crescut dramatic atât în Finlanda, cât și în Suedia.

„Aderarea Finlandei la NATO cu siguranță amenință securitatea Rusiei și va pune Rusia în situația de a elabora măsuri pentru a-și asigura situația”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, joi, potrivit agenției ruse de presă RIA.

RIA a scris totodată că vicepreședintele Consiliului de Securitate din Federația Rusă, Dmitri Medvedev, a afirmat că numărul tot mai mare de arme pe care Occidentul le vinde Ucrainei sporește riscul unui „război nuclear în toată regula”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)