Președintele și premierul Finlandei cer aderarea țării la NATO: „Sperăm că pașii naționali necesari vor fi făcuți rapid, în următoarele zile” (VIDEO)

Președintele și premierul Finlandei cer aderarea țării la NATO: „Sperăm că pașii naționali necesari vor fi făcuți rapid, în următoarele zile” (VIDEO)
În imagine: Președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Jussi Nukari

Președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au cerut joi, printr-o declarație comună, ca țara lor să adere la NATO „fără întârziere”.

Finlanda va cere aderarea la NATO

Finlanda și-a intensificat cooperarea cu NATO după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în 2014, dar populația a devenit majoritar pro-aderare după ce rușii au invadat Ucraina, pe 24 februarie. Cel mai recent sondaj, realizat de postul public YLE, a arătat că 76% dintre finlandezi sunt în favoarea aderării și doar 12% împotrivă. Spre comparație, în anii dinaintea invaziei ruse, sprijinul era de doar circa 25%.

„Statutul de membru NATO va întări securitatea Finlandei. Ca membru NATO, Finlanda va întări întreaga alianță defensivă.

Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO. Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari vor fi făcuți rapid în următoarele zile”, au transmis cei doi, într-o scrisoare citată de Reuters.

Discuții în vederea aderării la NATO au loc și în Suedia.

Președintele Finlandei, despre aderarea țării sale la NATO: Rusia, tu ai provocat asta!

Președintele Sauli Niinisto a susținut că aderarea țării sale la NATO nu ar fi îndreptată „împotriva nimănui”. Pe de altă parte, el a ținut să sublinieze că s-a ajuns aici urmare a schimbărilor de atitudine ale Rusiei.

„Nu e prima dată când discutăm despre NATO. Rușii au spus anii trecuți că dacă ne vom alătura NATO, ei vor lua anumite măsuri drept reacție, măsuri pe care ni le lasă nouă să le ghicim. Numai că situația s-a schimbat.

Până acum, Rusia a spus că o Suedie și Finlandă neimplicate în vreo alianță militară ar însemna o stabilizare. Numai că, la finele, anului trecut, rușii au spus că Finlnada și Suedia NU pot adera la NATO. Eu au cerut ca NATO să nu primească noi membri.

Noi și suedezi nu am fost implicați în vreo alianță până acum prin propria noastră voință. Numai că rușii, prin noile lor declarații, practic ne-au spus: ”voi nu aveți propria voastră voință aici”. Asta e o schimbare majoră! Asta ne-a făcut să ne gândim. Mai e și ce s-a întâmplat pe 24 februarie, uriașul război pe care Rusia-l poartă încă în Ucraina.

În cazul în care aderăm, răspunul meu pentru Rusia va fi acesta: „Tu ai cauzat asta. Uită-te în oglindă!””, a declarat Niinisto.

NATO a transmis deja că Finlanda și Suedia sunt binevenite în alianță

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:10 - Ministrul rus de Finanțe a anunțat că Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru „operațiunea militară” din Ucraina
19:04 - Parchetul General, după ce prevederile referitoare la prescripţia răspunderii penale au fost declarate neconstituţionale: Va avea unul dintre cele mai grave efecte, afectând cvasitotalitatea infracţiunilor
18:36 - Bogdan Aurescu, discuții cu omologul polonez despre consolidarea NATO, aderarea Finlandei și Suediei la alianță și despre sprijinul pentru Ucraina
18:28 - Virgil Guran explică declarația despre lăutari și primari: A fost în spirit de glumă, că dacă vii cu discursuri plictisitoare, nu se uită nimeni la tine. Dacă vreți o să vă cânt și dumneavoastră (VIDEO)
18:27 - Alertă falsă cu bombă la o unitate de învăţământ din Bucureşti. Echipele de intervenţie au stabilit că nu există nicio situaţie periculoasă
18:17 - Avantajele și dezavantajele gătitului la cuptorul cu microunde
18:16 - Pericol la 60 km de România! O rachetă de croazieră rusească, deasupra Cernăuţiului!
18:00 - Marea Britanie impune companiilor de petrol și gaze o taxă excepțională după ce facturile la energie au crescut
17:59 - Guru din Hunedoara, cunoscut ca „Adi de la Brad”, arestat preventiv. Este acuzat de privare de libertate și de hărțuire
17:48 - Bogdan Aurescu, la Trilaterala România – Polonia – Turcia. Discuții despre agresiunea rusă, cum poate fi ajutată Ucraina, consolidarea NATO și aderarea Finlandei și Suediei la alianță (FOTO)