Vladimir Putin mută de urgență mii de ucraineni în zone precum Serbia, Caucazul de Nord sau Orientul Îndepărtat

Vladimir Putin mută de urgență mii de ucraineni în zone precum Serbia, Caucazul de Nord sau Orientul Îndepărtat
Vladimir Putin mută de urgență mii de ucraineni în zone precum Serbia, Caucazul de Nord sau Orientul Îndepărtat. Foto: Hepta - Sergey Guneev

O hotărâre guvernamentală rusă precizează că Moscova a prezentat un ordin de urgență pentru a transfera aproape 100.000 de oameni din zona de război din Ucraina, în zone precum Siberia, Caucazul de Nord, Orientul Îndepărtat sau chiar Cercul Polar.

Liderul de la Kremlin mută mii de ucraineni în colțuri îndepărtate ale Rusiei, potrivit documentelor de la Kremlin în timp ce refugiații susțin că au fost interogați de trupele rusești și forțați să urce în autobuze care părăseau țara.

Rusia deportează forțat ucraineni

O decizie a guvernului rus publicat pe un site al Kremlinului arată că Moscova a emis în martie, un ordin de urgență pentru a muta aproape 100.000 de oameni din zona de război. Destinațiile în care sunt trimiși refugiații ucraineni includ republicile Cecenia, Ingușetia și Daghestan, unde Rusia a înăbușit revoltă.

De asemenea, documentul arată că oamenii sunt trimiși și la Magadan, pe coasta de est a Rusiei și în portul arctic Murmansk, însă niciunul nu este trimis în marile orașe ale Rusiei.

Decretul Kremlinului, postat pe portalul oficial al informațiilor juridice al Rusiei, arată că „ținând cont de situația actuală” din Ucraina, Guvernul „aprobă repartizarea” cetățenilor Federației Ruse, Ucrainei, Donețk și Lugansk, precum și în calitate de străin către „entitățile constitutive ale Federației Ruse” și susține că ar trebui ca acestea să „asigure primirea a 95.739 de persoane”.

Potrivit ONU, numărul persoanelor care trec granița cu Rusia a ajuns la 300.000, iar primarul din Mariupol transmite că zeci de mii sunt mutați împotriva voinței lor prin tabere de filtrare controlate de ruși.

Oamenii sunt trimiși cu autobuzul pe teritoriul Rusiei

Totodată, publicația britanică i new a obținut documente din teritoriul controlat de Rusia, care par să arate că oamenilor din Mariupol li se înmânează hârtii de semnat, care spun că trupele ucrainene au bombardat orașul.

Publicația a scris de asemenea despre a scris despre locația unei tabere pentru ucraineni, controlate de ruși, la aproape 20 de kilometri est de Mariupol. Fiul a doi pensionari din Mariupol, care au trecut prin acel lagăr pe drumul spre Rusia, a povestit cum au fost alungați din adăpostul lor armata rusă.

„Aproape toată lumea, după filtrare, este trimisă cu autobuzul pe teritoriul Rusiei. Niciunul dintre cunoscuții noștri nu a vrut sau a plănuit să meargă acolo, dar de la Mariupol nu există nicio șansă să ajungem pe teritoriul ucrainean”, a mărturisit bărbatul.

Informația despre transferul ucrainenilor în Rusia vine în contextul în care Vladimir Putin se confruntă cu o criză istorică de depopulare, care provoacă un declin de peste un milion de oameni în anul 2021.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)