Vladimir Putin spune că Rusia vrea să evite conflictul cu Ucraina și Occidentul, dar are nevoie de garanții „imediate” de securitate: „SUA își desfășoară rachetele pe pragul casei noastre”

Vladimir Putin spune că Rusia vrea să evite conflictul cu Ucraina și Occidentul, dar are nevoie de garanții „imediate” de securitate: „SUA își desfășoară rachetele pe pragul casei noastre”
Rusia ar fi trimis mercenari în Ucraina, prin intermediul serviciilor secrete de la Moscova Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Tereshchenko

Vladimir Putin susține că Federația Rusă dorește să evite un eventual conflict cu Ucraina și cu Occidentul, însă are nevoie de un răspuns „imediat” din partea SUA și a aliaților săi în ceea ce privește garanțiile de securitate pe care le pretinde partea rusă, transmite Reuters.

Cu ocazia conferinței anuale de presă, liderul rus a acuzat SUA că are rachete „pe pragul Rusiei”. În ceea ce privește securitatea regională, susține Vladimir Putin, „mingea este în terenul Occidentului”, transmite și Sky News.

Conferința a venit într-un moment în care puterile occidentale sunt îngrijorate că Federația Rusă se pregătește să invadeze Ucraina la începutul anului viitor, un scenariu negat vehement de Vladimir Putin.

Rusia vrea să evite conflictul cu Ucraina și Occidentul, dar are nevoie de garanții „imediate” de securitate, spune Vladimir Putin

Liderul rus a salutat discuțiile cu SUA care sunt programate să înceapă luna viitoare la Geneva, însă a avertizat că discuțiile despre revendicările Moscovei trebuie să producă rapid rezultate rapide.

„Vrem să ne asigurăm securitatea”, a declarat Vladimir Putin. „O spunem clar: trebuie să nu mai existe o extindere a NATO către est”, a continuat președintele rus.

Întrebat de corespondentul Sky News dacă poate garanta că Federația Rusă nu va invada Ucraina sau vreun alt stat suveran, sau dacă acest lucru depinde de rezultatul negocierilor, Vladimir Putin a spus: „Acțiunile noastre nu vor depinde de procesul de negociere, ci de securitatea necondiționată a Rusiei. Astăzi și în perspectiva istorică”.

„În acest sens, am transmis clar că orice altă mișcare a NATO către Est este inacceptabilă, nu este nimic neclar legat de acest subiect”, a subliniat președintele Federației Ruse.

„Noi nu desfășurăm rachete la frontiera Statelor Unite. Pe de altă parte, SUA își desfășoară rachetele în apropiere de casa noastră, pe pragul casei noastre. (…) Ce ar crede americanii dacă am decide să venim la frontiera dintre Canada și Statele Unite, sau Mexic, și pur și simplu am desfășura rachete acolo?”, a mai afirmat el.

Vladimir Putin susține că NATO „a înșelat” Rusia când s-ar fi angajat să nu se mai extindă către est, pe baza unei înțelegeri perfectate în 1990. De atunci, spune el, Alianța a efectuat „cinci valuri de extindere”.

„Și continuați să cereți garanții de la noi. Voi trebuie să ne dați nouă garanțiile. Depinde de voi și trebuie să faceți asta imediat, chiar acum, în loc să vorbiți despre asta timp de decenii”, a mai spus Vladimir Putin.

Urmăriți B1TV.ro și pe