Vladimir Putin, întâlnire ŞOC cu preşedintele Chinei şi cu premierul nipon, la summitul de la Vladivostok. Cine este marele absent

Vladimir Putin, întâlnire ŞOC cu preşedintele Chinei şi cu premierul nipon, la summitul de la  Vladivostok. Cine este marele absent

Preşedintele chinez Xi Jinping se va întâlni, marţi, în Rusia, cu Vladimir Putin, în cadrul unui summit la care este invitat liderul nord-coreean Kim Jong Un, care nu şi-a confirmat participarea.
Xi Jinping participă la Forumul Economic Estic pe care Rusia îl organizează în fiecare an începând din 2015 la Vladivostok, marele său port din Pacific.

Preşedintele chinez participă pentru prima dată la această reuniune organizată în oraşul portuar rus.

Liderul de la Kremlin a invitat de asemenea Japonia şi cele două Corei să participe la acest summit, care se va desfăşura în perioada 11-13 septembrie.

Premierul japonez Shinzo Abe şi-a confirmat participarea, însă nu şi Kim Jong Un, care nu a mers niciodată în Rusia de la preluarea mandatului la sfârşitul anului 2011, scrie Agepres citând AFP.
Este prima oară când preşedintele chinez participă la această reuniune organizată în oraşul portuar rus situat în apropiere de graniţa nord-coreeană.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc luni, premierul nipon Shinzo Abe şi Vladimir Putin au convenit asupra unor noi detalii privind activităţile economice comune ale celor două ţări pe un grup de insule aflate în dispută, dar nu au înregistrat progrese semnificative în chestiuni teritoriale.

Într-o conferinţă de presă după întâlnirea desfăşurată la Vladivisotok, Abe şi-a reiterat angajamentul de a încheia cu Rusia un tratat de pace care să marcheze finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, document care nu a fost semnat până acum între cele două ţări din cauza neînţelegerilor legate de insulele cunoscute în Japonia drept Teritoriile de Nord şi în Rusia drept Kurilele de Sud.

“Voi continua să depun cele mai intense eforturi împreună cu preşedintele Putin pentru a reglementa această problemă”, a declarat Shinzo Abe.
Cu toate acestea, atât el cât şi liderul de la Kremlin au admis că problema insulelor va fi greu de soluţionat într-un viitor apropiat.

Premierul nipon a menţionat că a aprobat, împreună cu Vladimir Putin, o foaie de parcurs în vederea realizării activităţilor planificate pe insule în cinci domenii convenite anul trecut tot la Vladivostok, între care acvacultură şi turism. El a mai spus că Tokyo şi Moscova vor desfăşura în zonă misiuni economice, fapt care nu a fost posibil anul trecut din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Anexate de Uniunea Sovietică la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Kurilele de Sud, denumite Teritoriile din Nord de Japonia (Etorofu, Kunashiri, Shikotan şi Habomai) fac oficial parte din regiunea rusă Sahalin, însă sunt revendicate de Japonia.