Volodimir Zelenski a reacționat la afirmațiile lui Vladimir Putin, privind exporturile de cereale: „Rusia a făcut o altă declaraţie neobrăzat de falsă”

Volodimir Zelenski a reacționat la afirmațiile lui Vladimir Putin, privind exporturile de cereale: „Rusia a făcut o altă declaraţie neobrăzat de falsă”
Foto: Instagram

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la afirmațiile lui Vladmir Putin, care a susținut că exporturile de cereale ucrainene se îndreaptă în principal către țările europene, și nu către țările sărace. Liderul de la Kiev califică „neobrăzat de falsă” declarația președintelui Rusiei și spune că, spre deosebire de Rusia, Ucraina nu împarte lumea pe criterii rasiste.

„Rusia a făcut o altă declaraţie neobrăzat de falsă, conform căreia majoritatea absolută a grânelor ucrainene s-ar exporta către ţările europene. În fine, de multă vreme nu s-au mai auzit adevăruri la nivel oficial în Rusia, iar acest lucru nu surprinde pe nimeni”, a declarat Zelenski.

În viitorul apropiat se preconizează că Putin va discuta cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan despre limitarea destinaţiilor navelor care exportă cereale ucrainene, pe motiv că „cele mai sărace ţări nu au acces la ele”.

Produsele alimentare ucrainene au fost exportate pe trei continente

Potrivit lui Zelenski, 54 de nave cu produse alimentare au fost trimise în Asia, 16 – în Africa și 32 – în Europa. Ulterior, o parte din cele plecate spre Europa vor fi direcționate în țările asiatice și africane.

Preşedintele ucrainean a insistat că până la sfârşitul lunii vor fi exportate trei milioane de tone de produse agricole, din care „o parte importantă este destinată ţărilor cele mai sărace şi care au cea mai mare nevoie” de ele.

„Drumul nu a fost uşor: mai întâi pe mare, apoi cu camioanele. Însă sute de mii de etiopieni nu vor muri de foame. Cine ştie, poate că Rusia nu este de acord cu asta şi nu vrea să observe. Totuşi, exact de asta are lumea nevoie. Este nevoie să salvăm de la haos ţări de pe diferite continente, este nevoie să salvăm oameni de la a muri de foame.

Spre deosebire de Rusia – a continuat el -, noi nu împărţim lumea pe criterii rasiste între cei care merită securitate şi cei care s-ar părea că nu o merită, între cei care merită să trăiască fără foamete şi cei care s-ar părea că nu merită acest lucru. Sprijinim toate persoanele, toate ţările. (..) Ucraina a fost, este şi va fi garantul securităţii alimentare mondiale”, a adăugat Zelenski, scrie Agerpres, citând EFE.

Liderul de la Kremlin a denunțat o atitudine „colonialistă” din partea țărilor occidentale

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri că exporturile de cereale ucrainene se îndreaptă în principal către țările europene și nu către țările sărace, ceea ce, în opinia sa, creează riscul unui „dezastru umanitar”. De asemenea, a spus că țările occidentale, în special UE, se gândesc la propriile interese.

„Ceea ce vedem este o înșelăciune (…), o atitudine grosolană și nesăbuită față de acești parteneri pentru care se presupunea că toate acestea se fac.

Nu le pasă. Uitați-vă la numărătoare: 80 de nave, și doar două către țări în curs de dezvoltare, adică doar 3%. Acest lucru ar putea duce la o catastrofă umanitară fără precedent. Poate că ar trebui să ne gândim cum să limităm exporturile de cereale și alte produse alimentare pe această rută?”, a spus Putin

Urmăriți B1TV.ro și pe