Volodimir Zelenski, critici la adresa Ungariei: „Europa trebuie să înceteze să mai asculte scuzele de la Budapesta” / Reuniunea Grupului de la Vişegrad, anulată din cauza atitudinii premierului Viktor Orban

Volodimir Zelenski, critici la adresa Ungariei: „Europa trebuie să înceteze să mai asculte scuzele de la Budapesta” / Reuniunea Grupului de la Vişegrad, anulată din cauza atitudinii premierului Viktor Orban
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, tot mai dur vizavi de atitudinea duplicitară a premierului ungar Viktor Orban. Sursă foto: Hepta - DPA Images / President Of Ukraine

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Uniunii Europene să fie solidară și unită în a apăra libertatea și să nu mai asculte de „scuzele” Ungariei. Declarația a fost făcută în contextul în care premierul ungar Viktor Orban este văzut tot mai mult ca un fel de cal troian al Rusiei în UE.

De altfel, atitudinea lui Orban de a pune piedică la reacțiile Uniunii față de agresiunea rusă a atras critici inclusiv din partea liderilor polonezi, care altfel îi erau aliați în diversele dispute din cadrul UE mai ales pe teme de justiție. ​

Din cauza atitudinii Ungariei, o reuniune a Grupului de la Vișegrad ce trebuia să aibă loc la finele acestei luni a fost anulată în ultimul moment.

Președintele Ucrainei critică din nou Ungaria

„Vă îndemn la nivelul UE să ridicați problema solidarității în apărarea libertății și a umanității. Nu poate exista nicio filială rusă în Europa care să divizeze UE, încercând să ajute Rusia să facă cât mai mulți bani posibil chiar și în această situație”, a spus Zelenski, citat de Ukrinform.

El a precizat că toată lumea știe cine anume în UE „se opune umanității și bunului simț” și nu face nimic pentru a ajuta la instaurarea păcii în Ucraina.

„Acest lucru trebuie să înceteze, iar Europa trebuie să înceteze să asculte orice scuze de la Budapesta”, a continuat Zelenski.

Reuniune a Grupului de la Vișegrad, anuată din cauza Ungariei

La finele acestei luni, în Budapesta trebuia să aibă loc o reuniune a miniștrilor Apărării din țările membre ale Grupului de la Vișegrad. Ea a fost anulată, însă, după ce miniștrii Apărării din Cehia și Polonia au refuzat să participe, invocând relația Ungariei cu Rusia, dar alegerile legislative ce vor avea loc în Ungaria pe 3 aprilie.

„Sunt cu adevărat dezamăgită că oamenii politici ungari găsesc că petrolul rusesc mai ieftin este mai important decât sângele ucrainean”, a declarat Jana Cernochov, ministrul ceh.

Ministerul ungar al Apărării a transmis, pentru AFP, că reuniunea va avea loc la o dată ulterioară. Nu a dat, însă, alte detalii.

Mesajul lui Zelenski, fără ecou la Budapesta

Recent, Volodimir Zelenski i-a transmis un mesaj direct lui Viktor Orban, în care i-a cerut să se decidă odată de partea cui e.

„Sunteți un stat suveran. Am fost la Budapesta. Iubesc orașul vostru. Am fost de multe ori, foarte frumos. Un oraș foarte ospitalier. Și oamenii, la fel. Ați avut momente tragice în istorie. Am văzut Memorialul vostru. Pantofi pe malul Dunării. Despre crimele în masă. Am fost acolo cu familia mea. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol?

Te rog, dacă poți, du-te la memorialul vostru. Uită-te la acei pantofi. Și vei vedea cum crimele în masă se pot întâmplă din nou în zilele noastre. Și asta face Rusia acum. Aceiași pantofi. În Mariupol, sunt aceiași oameni. Adulți și copii. Bunici. Și sunt cu miile. Și aceste mii s-au dus”, i-a transmis Zelenski premierului Ungariei.

Orban n-a fost deloc impresionat. El a transmis doar că solicitările Ucrainei nu corespund intereselor Ungariei.

Jarosław Kaczyński, vicepremierul Poloniei și liderul partidului de guvernământ PiS din această țară, nu și-a ascuns nemulțumirea vizavi de atitudinea lui Orban.
„Dacă m-ați întrebat dacă sunt mulțumit, atunci nu, dar voi aștepta alegerile, vom vedea după alegeri”, a spus el vineri, într-un interviu la radioul public polonez.

Urmăriți B1TV.ro și pe