Wendy Sherman (SUA): Rusia a blocat în Marea Neagră circa 94 de nave cu alimente pentru piața mondială. Forțele ruse au bombardat cel puțin trei vase civile încărcate cu mărfuri

Wendy Sherman (SUA): Rusia a blocat în Marea Neagră circa 94 de nave cu alimente pentru piața mondială. Forțele ruse au bombardat cel puțin trei vase civile încărcate cu mărfuri
Marea Britanie anunță că va furniza nave de război Ucrainei. Se intensifică războiul pe Mare

Marina rusă blochează în regiunea Mării Negre peste 90 de nave civile care transportă alimente pentru piața internațională, transmite Ukrinform.

Rusia a blocat în Marea Neagră circa 94 de nave cu alimente pentru piața mondială, spune Wendy Sherman (SUA)

„30% din exporturile mondiale de grâu provin în general din regiunea Mării Negre, așa cum se întâmplă cu 20% din porumbul mondial și cu 75% din uleiul de floarea soarelui. Însă Rusia a bombardat cel puțin trei nave civile care transportau mărfuri din porturile Mării Negre către restul lumii, inclusiv una închiriată de o companie de agrobusiness”, declara Wendy Sherman, adjunctul Secretarului de stat al SUA, marți, în Consiliul de Securitate al ONU.

Potrivit oficialului american, consecințele războiului declanșat de Vladimir Putin se resimt dincolo de Ucraina și afectează în mod direct securitatea alimentară globală.

„Marina rusă blochează accesul la porturile Ucrainei, în esență oprind exporturile de cereale. Se pare că ele împiedică aproximativ 94 de nave care transportă alimente pentru piața mondială să ajungă în Marea Mediterană”, mai spunea Wendy Sherman.

Mulți actori de resort ezită să mai trimită vase în Marea Neagră, chiar și în porturile rusești, având în vedere pericolul reprezentat de forțele ruse, susține Ukrinform.

Datele Human Rights Watch arată că invazia Rusiei în Ucraina a exacerbat criza alimentară în Orientul Mijlociu și în nordul Africii. Libanul primește din Ucraina peste 80% din grâu, în timp ce Egiptul cumpără și el cantități semnificative de porumb și ulei de floarea soarelui. La rândul său, Libia importă din Ucraina peste 40% din grâu, iar Yemen cel puțin 27%. Mai mult, autoritățile din nord-estul Siriei aprovizionează regiunea cu grâu și făină procurate prin Turcia, însă Turcia importă 90% din grâu tot din Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe