Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden „să nu se joace cu focul” în ceea ce privește Taiwanul

Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden „să nu se joace cu focul” în ceea ce privește Taiwanul
Xi Jinping (Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Ding Lin) și Joe Biden (F: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA)

Liderul chinez Xi Jinping l-a avertizat pe omologul său american, Joe Biden, „să nu se joace cu focul” în ceea ce privește Taiwanul, în contextul îngrijorărilor legate de eventuala vizită pe care ar putea să o efectueze președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, pe insula revendicată de Beijing, transmite Reuters.

Joe Biden, avertizat de Xi Jinping „să nu se joace cu focul” în ceea ce privește Taiwanul

Potrivit presei chineze de stat, în a cincea conversație pe care au avut-o din postura de șefi de stat, Xi i-a transmis lui Biden că SUA ar trebui să respecte „principiul o singură China” și a subliniat că Beijingul se opune ferm independenței taiwaneze și ingerințelor externe.

Bejingul a lansat o serie de avertismente cu privire la repercusiunile pe care le-ar avea o vizită efectuată de democrata americană Nancy Pelosi în Taiwan, o insulă autoguvernată care spune că se confruntă cu tot mai multe amenințări economice și militare din partea Chinei. O călătorie acolo a președintei din Camera Reprezentanților ar fi, deși nu fără precedent, o manifestare dramatică a susținerii americane pentru insulă, spune Reuters.

China a oferit câteva indicii despre răspunsurile specifice pe care le-ar putea da la o eventuală vizită efectuată în Taiwan de Nancy Pelosi, o critică vocală a Beijingului.

Convorbirea dintre cei doi președinți a durat peste două ore. Anterior discuției, oficialii americani spuneau că agenda va fi una amplă și că va fi abordată inclusiv invazia Rusiei în Ucraina, o agresiune pe care China încă nu a condamnat-o. Pe de altă parte, oficialii SUA au văzut discuția drept o nouă oportunitate pentru a gestiona competiția dintre cele mai mari economii ale lumii.

Urmăriți B1TV.ro și pe