Zelenski, acuzații grave după incendiul de la centrala nucleară: „Rusia vrea să repete tragedia de la Cernobîl”

Zelenski, acuzații grave după incendiul de la centrala nucleară: „Rusia vrea să repete tragedia de la Cernobîl
În imagine: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski - eroul care a ales să rămână să lupte pentru țara sa, cu riscul de a-și pierde viața. Sursă foto: Hepta - DPA Images

Incendiul de la centrala nucleară Zaporijjia, cea mai mare din Europa, localizată în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei, a alertat populația din regiune. Pe acest fond, președintele Volodimir Zelenski a lansat noi acuzații grave la adresa Rusiei.

Oficialul de la Kiev susține că Vladimir Putin vrea o reeditare a episodului Cernobîl.

„Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară.

(…) Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei”, a declarat Zelenski, într-o nouă înregistrare video realizată din refugiul său, din Ucraina, potrivit France24.

Acuzații grave ale lui Volodimir Zelenski, la adresa Rusiei

Zelenski a folosit prilejul pentru a solicita o nouă intervenție urgentă a trupelor NATO în țara sa.

Numai o acţiune europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear.

(…) Sute de mii de oameni au suferit consecinţe (n.r. – după Cernobîl), zeci de mii au fost evacuaţi. Rusia vrea să repete asta şi deja repetă asta”, a mai acuzat Zelenski.

Șase reactoare are centrala nucleară de la Zaporijjia. Potrivit președintelui de la Kiev, un bombardament al armatei ruse a lovit la primele ore ale zilei de vineri aproape de centrala nucleară. Astfel, ar fost provocat un incendiu care a afectat o clădire pentru cursuri de formare și un laborator.

În prezent, siguranța nucleară este asigurată, au transmis autoritățile ucrainene.

Nivelurile de radioactivitate rămân nemodificate, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care au citat autoritatea de reglementare nucleară ucraineană.

Joi, diplomații ucraineni și ruși au stabilit în cadrul negocierilor cooperarea în vederea neagresiunii populației civile care părăsește țara. Astfel, vor fi realizate coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din satele/orașele distruse sau în curs de bombardament.

Urmăriți B1TV.ro și pe