Zelenski: „Ne folosim de fiecare zi pentru ca lumea să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”

Zelenski: Ne folosim de fiecare zi pentru ca lumea să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”
Foto: Hepta/Zuma Press / Ukraine Presidency/Ukrainian Pre.

Volodimir Zelenski susține că securitatea alimentară este un punct al formulei de pace ucrainene. Președintele ucrainean a afirmat vineri, 2 decembrie, că ideea din spatele iniţiativei sale Cereale din Ucraina este ca „lumea să vadă şi să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”.

Securitatea alimentară este un punct al formulei de pace ucrainene

„Ne mişcăm destul de activ în ceea ce priveşte un alt punct al formulei de pace ucraineană – securitatea alimentară. Ne folosim de fiecare zi pentru ca lumea să vadă şi să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”, a precizat Volodimir Zelenski în cadrul unei intervenției video.

Liderul ucrainean a anunţat că vineri a intrat în portul Odesa deja cel de-al treilea vas din cadrul iniţiativei „Cereale din Ucraina”, care va transporta 25.000 de tone de grâu în Somalia în scopuri umanitare.

O a doua navă, care în prezent este încărcată în portul Ciornomorsk, va avea ca destinaţie Etiopia, cu 30.000 de tone de grâu la bord, în timp ce prima navă din cadrul acestui program se îndreaptă deja tot spre Etiopia, relatează news.ro.

„Până la sfârşitul primăverii, vom trimite aproximativ 60 de nave cu astfel de încărcături umanitare”, a anunţat Zelenski. „Aceasta salvează literalmente milioane de oameni de la foamete. Şi sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri care s-au alăturat iniţiativei ucrainene”, a spus preşedintele ucrainean.

O contribuţie semnificativă la securitatea mondială

Politicianul a menţionat că cealaltă iniţiativă care permite exportul de cereale ucrainene – acordul cu Rusia mediat de ONU şi Turcia pentru transportul pe Marea Neagră – a făcut posibilă aducerea pe piaţa alimentară a aproape 13 milioane de tone de produse agricole ucrainene.

Este „o contribuţie semnificativă la securitatea mondială. Facem totul pentru a creşte oferta”, a afirmat președintele Zelenski.

Liderul de la Kiev le-a mai spus ucrainenilor că în toată această săptămână s-a lucrat la diferite niveluri în capitalele europene pentru a obţine o masă critică de sprijin pentru lansarea unui tribunal special care să judece agresiunea rusă, iar Londra, Parisul, Berlinul, Varşovia şi alte capitale sprijină deja acest demers. „Ne consolidăm poziţia peste tot, acumulând sprijinul partenerilor noştri. Sunt sigur că va exista un tribunal, că va exista justiţie”, i-a încurajat Volodimir Zelenski pe ucraineani.

„Le mulţumesc tuturor celor care, în ciuda bombardamentelor ruseşti constante şi a diferitelor încercări ale teroriştilor de a ne crea dificultăţi, fac totul pentru ca ucrainenii să poată trăi – să trăiască normal”, a conchis președintele ucrainean, citat de news.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene