Zelenski promite că va „elibera” Crimeea / Autoritățile de la Kiev sugerează că exploziile de marți de la baza aeriană Novofedorivka ar fi rezultatul acțiunii partizanilor

Zelenski promite că va „elibera” Crimeea / Autoritățile de la Kiev sugerează că exploziile de marți de la baza aeriană Novofedorivka ar fi rezultatul acțiunii partizanilor
Foto: Hepta - Zuma Press / Ukrainian Presidential Press Off

În discursul său de noapte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a discutat cine s-a aflat în spatele atacurilor din Crimeea, ci a promis că va „elibera” regiunea, potrivit The Guardian.

Zelenski, despre cum va fi eliberată Crimeea

“Acest război rusesc împotriva Ucrainei și împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea – cu eliberarea ei.

Rusia a transformat peninsula noastră, care a fost și va fi întotdeauna unul dintre cele mai bune locuri din Europa, într-unul dintre cele mai periculoase locuri din Europa. Dar ne vom întoarce în Crimeea ucraineană. Din regiunea Harkov la Herson, de la Donețk la Enerhodar, de la Stanytsia Luhanska la Ialta, de la Berdyansk la Novofedorivka – toate acestea sunt părți ale țării noastre, aceasta este Ucraina, care va fi complet liberă.”

Trei martori locali au declarat pentru Reuters că au auzit marți mai multe explozii puternice și au văzut fum negru ridicându-se din direcția unei baze aeriene militare rusești de la Novofedorivka, în vestul Crimeei.

Ucraina neagă responsabilitatea atacului din Crimeea

Ucraina nu își asumă responsabilitatea pentru exploziile de la o bază aeriană rusă din Crimeea de marți, a declarat un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, sugerând că ar fi putut fi implicați partizani.

Mykhail Podolyak, întrebat de canalul de televiziune online Dozhd dacă Kievul își asumă responsabilitatea, a răspuns: „Desigur că nu. Ce treabă avem noi cu asta?”

Mai devreme, el părea să sugereze că loviturile ar putea anunța o nouă fază a conflictului.

Podolyak a spus că obiectivul pe termen lung al Kievului a fost „demilitarizarea Federației Ruse”. El a adăugat: „Viitorul Crimeei este să fie o perlă a Mării Negre, un parc național cu o natură unică și o stațiune mondială. Nu o bază militară pentru teroriști. Este doar începutul.”

Primii propagandiști ruși care au reacționat după exploziile de marți de la baza aeriană din Crimeea au fost Margarita Simonian, șefa postului de televiziune Russia Today, și Olga Skabaeva, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare ale postului Rossiya-1.

Skabaeva, poreclită „păpușa de fier” a lui Putin, a scris pe canalul său de Telegram că exploziile sunt „deja prea mult” în timp Margarita Simonian a întrebat consternată „din nou. Unde ești tu linie roșie?” făcând referire la o declarație a președintelei rus Vladimir Putin din luna noiembrie a anului trecut.  Putin afirma atunci că extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina reprezintă o „linie roșie” pentru Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe