Ziarele din Iran îl laudă pe atacatorul lui Salman Rushdie: „De 1.000 de ori bravo”

Ziarele din Iran îl laudă pe atacatorul lui Salman Rushdie: „De 1.000 de ori bravo”
Foto: Hepta.ro / Spread Pictures / El Universal

Mai multe ziare iraniene l-au lăudat sâmbătă pe atacatorul care l-a rănit grav pe autorul Salman Rushdie, al cărui roman „Versetele satanice” a atras din 1989 amenințări cu moartea din Iran, scrie Reuters.

Ce scriu ziarele din Iran despre atacul asupra scriitorului Salman Rushdie

Nu a existat încă o reacție oficială în Iran la atacul asupra lui Rushdie, care a fost înjunghiat în gât, în timp ce era pe scenă la o prelegere în statul New York.

Cu toate acestea, ziarul Kayhan, al cărui redactor-șef este numit de liderul suprem al Iranului Ali Khamenei, a scris:

„O mie de bravo… persoanei curajoase și cuminte care l-a atacat pe Salman Rushdie la New York”, adăugând: „Mâna omului care a sfâșiat gâtul dușmanului lui Dumnezeu trebuie sărutată”.

Liderul revoluției islamice din Iran din 1979, regretatul ayatollah Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa sau edict religios, în 1989, prin care le-a cerut musulmanilor din întreaga lume să-l omoare pe autorul născut în India, după ce cartea sa a fost condamnată ca fiind blasfemioasă.

Val de amenințări la adresa lui Salman Rushdie

În 2019, Twitter a suspendat contul lui Khamenei din cauza unui tweet care spunea că fatwa lui Khomeini împotriva lui Rushdie este „solidă și irevocabilă”.

Site-ul de știri Asr Iran a publicat sâmbătă un citat adesea citat de Khamenei, care spunea că „săgeata” trasă de Khomeini „va lovi într-o zi ținta”.

O organizație religioasă iraniană bogată a oferit o recompensă de 2,7 milioane de dolari oricui a executat fatwa lui Khomeini. A crescut suma la 3,3 milioane de dolari în 2012.

Cotidianul Khorasan a purtat titlul: „Satana în drum spre iad”.

Poliția din New York l-a identificat pe suspect ca fiind Hadi Matar, un tânăr de 24 de ani din Fairview, New Jersey, care cumpărase un permis la eveniment de la Instituția Chautauqua. Nu a fost stabilit niciun motiv pentru atac.

Rushdie era pe ventilator și nu a putut vorbi vineri seara după incident, condamnat de scriitori și politicieni din întreaga lume ca un atac la libertatea de exprimare.

Urmăriți B1TV.ro și pe