Ziarist american despre intenția lui Nancy Pelosi de a vizita Taiwan: Riscăm un război nuclear pentru o vizită frivolă

Ziarist american despre intenția lui Nancy Pelosi de a vizita Taiwan: Riscăm un război nuclear pentru o vizită frivolă
Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, este al doilea om în linia de succesiune la președinția SUA. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Yuri Gripas/ABACA

Nimic bun nu va rezulta din decizia președintei Camerei Reprezenților de a vizita Taiwanul în ciuda protestelor Chinei, scrie jurnalistul Thomas Friedman, într-o opinie publicată în New York Times și citată de Libertatea.

El critică și incapacitatea președintelui Joe Biden de a bloca o decizie a unui înalt oficial din propriul partid

Editorialist pe probleme de politică externă pentru New York Times, Thomas Friedman afirmă că Taiwanul nu va deveni nici mai sigur, nici mai prosper în urma vizitei oficialului american.

Dar, în urma acestei vizite, pe care o numește simbolică, „nu va ieși nimic bun” și „se pot întâmpla o mulțime de lucruri rele”. Inclusiv un răspuns militar chinez care ar rezulta în implicarea indirectă a Statelor Unite în conflicte cu două puteri nucleare, Rusia și China, în același timp.

Jurnalistul american subliniază că „momentul nu putea fi mai rău”, amintind de războiul din Ucraina și susținând că „oficialii americani sunt mult mai îngrijorați de conducerea Ucrainei decât lasă de înțeles.”

În acest context, jurnalistul subliniază că, decizia de a provoca China nu poate fi mai greșită. „Este scris în manualul de geopolitică că nu duci un război pe două fronturi cu celelalte două superputeri în același timp”, remarcă Friedman.

El mai critică și incapacitatea președintelui Joe Biden de a bloca o decizie a unui înalt oficial din propriul partid de a face o mișcare diplomatică asupra căreia a fost avertizată de întreaga sa echipă de consilieri pentru securitate națională, inclusiv de directorul CIA și șeful Statelor Majore ale Armatei SUA.

„Sunt sigur că există un argument potrivit căruia Biden ar trebui să răspundă la amenințarea lui Xi (nr. Jinping), să o întoarcă pe Pelosi și să-i spună lui Xi că, dacă amenință Taiwan în vreun fel, China „se va arde”. Asta ar putea funcționa. S-ar putea chiar să se simtă bine pentru o zi. De asemenea, ar putea începe Al Treilea Război Mondial”, scrie Friedman.

Beijingul se opune unei astfel de vizite și anunță că cei care se vor juca cu focul vor pieri din cauza lui

Nancy Pelosi este așteptată să viziteze Taiwanul în aceste zile, în ciuda amenințărilor Chinei, spun oficialii americani și taiwanezi.

Beijingul se opune unei astfel de vizite, iar președintele Xi Jinping i-a comunicat acest lucru omologului său Joe Biden, într-o convorbire telefonică tensionată. „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, a spus Xi.

China consideră că Taiwanul este o provincie separatistă și se opune cu fermitate tuturor declarațiilor și gesturilor care pot sugera că insula este un stat suveran independent. Inclusiv unei vizite a unui înalt demnitar străin, precum Pelosi.

Statele Unite nu au legături oficiale cu Taiwanul, dar întrețin relații de prietenie și sunt obligate din punct de vedere legal să îi furnizeze arme pentru autoapărare, lucru pe care îl și fac în mod constant, spre iritarea Chinei.

Urmăriți B1TV.ro și pe