Bombardamentele continuă în marile orașe din Ucraina / Atac rusesc cu tancurile asupra unui cămin de bătrâni

Bombardamentele continuă în marile orașe din Ucraina / Atac rusesc cu tancurile asupra unui cămin de bătrâni
Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

UPDATE: 21: 30//Rușii întâmpină tot mai multe dificultăți în cadrul invaziei din Ucraina. Invazia rusă a Ucrainei este „destul de demoralizată și destul de blocată”, spune fostul șef al serviciilor de informații pentru apărare din Regatul Unit, relatează BBC.

Mareșalul aerian Philip Osborn a descris trupele ruse ca fiind prost pregătite și inadecvate. Acestea și-ar fi pierdut impulsul.

UPDATE: 19: 15//Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat duminică că tactica președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina este „întârziată”, motiv pentru care a recurs la atacuri „dezgustătoare” împotriva civililor de acolo.

„Am văzut țintirea deliberată de orașe și civili în ultimele câteva săptămâni”, a declarat Austin pentru „Face the Nation” de la CBS.

UPDATE: 18: 20// Un atac rusesc în regiunea Luhansk a ucis 56 de bătrâni dintr-un cămin de îngrijire din estul Ucrainei, a declarat un oficial regional.

Cincizeci și șase de bătrâni ai unui cămin de îngrijire din orașul Kreminna, din estul Ucrainei au fost uciși când un tanc rus a deschis focul asupra unei case de îngrijire, potrivit șefului regiunii Lugansk,

UPDATE: 17: 30// Președintele ucrainean Volodimir Zelenkski a declarat că există „compromisuri” pe care Ucraina nu le poate face în negocierile cu Putin. Zelensky a fost întrebat de Fareed Zakaria de la CNN despre cererile Rusiei – inclusiv cea privind recunoașterea că Crimeea face parte din Rusia, cele două republici din Donbas sunt republici independente și garantează că Ucraina nu va fi niciodată membră a NATO. El a spus: „Există compromisuri pentru care nu putem fi pregătiți ca stat independent”.

UPDATE: 16: 40// Zece milioane de ucrainieni — aproximativ un sfert din populația țării — au fugit din casele lor din cauza războiului neprovocat declanțat de Rusia, a declarat șeful Națiunilor Unite pentru refugiați pe 20 martie, scrie rferl.org.

„Printre efectele războiului, peste tot în lume, se numără suferința cauzată civililor care sunt forțați să-și părăsească casele”, a scris șeful UNHCR, Filippo Grandi, pe Twitter.

UPDATE: 15: 50// Volodimir Zelenski a susținut un nou discurs duminică, timpul căruia a transmis că este dispus să  negocieze cu Rusia, dacă acest lucru va duce la încheierea războiului. În schimb, a avertizat că dacă discuțiile vor eșua, ar putea începe un Al Treilea Război Mondial.

„Sunt gata de negocieri. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Fără negocieri nu putem pune capăt acestui război. Cei care cred că acest dialog este superficial și că nu va rezolva nimic, pur și simplu nu înțeleg că acest lucru este foarte valoros. Dacă există doar 1% șansă ca noi să oprim acest război, trebuie să încercăm. Nu vă pot dezvălui mai multe despre negocieri, însă pierdem oameni în fiecare zi. Forțele ruse au venit să ne extermine, să ne omoare. Am demonstrat demnitatea poporului nostru și a armatei noastre, suntem capabili să dăm o lovitură puternică, suntem capabili să ripostăm. Dar, din păcate, demnitatea noastră nu ține oamenii în viață. Trebuie să profităm de orice șansă pentru a negocia cu Putin. Dacă negocierile eșuează, înseamnă că a început Al Treilea Război  Mondial”, potrivit theguardian.com.

UPDATE: 12: 15//Ministrul de externe al Turciei a declarat, duminică, că Rusia și Ucraina se apropie de un acord cu privire la chestiuni „critice” și că speră într-o încetare a focului, dacă cele două părți nu dau înapoi, scrie reuters.com. Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a transmis că cele două părți negociază asupra celor mai importante patru probleme. El a reiterat cererea Rusiei ca Ucraina să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, demilitarizare, ceea ce Rusia a numit „denazificare” și folosirea limbii ruse în Ucraina.

Rachete balistice hipersonice continuă să cadă în Ucraina

Bombardamentele continuă în Ucraina în a 25-a zi de război. Președintele Volodimir Zelenski acuză că din cauza focurilor de armă trase la întâmplare de militarii ruși, civilii nu pot evacuați. Peste 100 de militari ucraineni au fost uciși în urma unui atac aerian efectuat de ruși asupra unei baze de antrenament din sudul țării.

Ucraina acuză Rusia că a oprit autobuzele care plecaseră din Mariupol. Consiliul orașului Berdeansk a menționat pe Facebook că un convoi de autobuze care se îndrepta spre Zaporojie a fost oprit de trupele ruse la 3 km de oraș.

Zelenski a transmis că peste 6.600 de oameni au fost evacuați sâmbătă prin 8 coridoare umanitare.

„Din cauza bombardamentelor, nu am putut să scoatem oameni din Borodeanka, regiunea Kievului. Peste 4.000 de rezidenți din Mariupol au reușit să plece în Zaporojie”.

N-a mai rămas nimic din orașul Mariupol

Orașul Mariupol este complet înconjurat de trupele militare rusești. Se estimează că 300.000 de civili ucraineni sunt blocați în adăposturi și subsoluri, fără electricitate, apă curentă sau încălzire.

Nu există loc care să fi fost cruțat, spune primarul Vadym Boichenko. Peste 80% dintre clădirile rezidențiale au fost fie deteriorate, fie distruse de bombardamente, cele mai multe iremediabil.

Nu a mai rămas nimic din oraș. Nu există bucățică de pământ în oraș care să nu fi fost atins de război.”, a spus Boichenko, potrivit bbc.com.

Alimentele și proviziile medicale au fost epuizate deoarece trupele rusești nu permit livrarea ajutorului umanitar. Oficialii orașului estimează că cel puțin 2.500 de oameni au murit în războiul de trei săptămâni, deși admit că cifra este mult mai mare, deoarece nimeni nu îi numără pe cei care și-au pierdut viața. Unii dintre morți sunt lăsați în stradă. Când sunt în sfârșit strânși, mulți ajung îngropați în gropi comune.

O școală care adăpostea 400 de civili a fost bombardată

Consiliul orașului Mariupol acuză, de asemenea,  forțele ruse că au bombardat sâmbătă o școală în care se adăposteau 400 de femei, copii și bătrâni. Potrivit postărilor de pe rețelele de socializare, clădirea a fost distrusă și nu se știe exact câte victime se află sub dărâmături, scrie bbc.com.

Urmăriți B1TV.ro și pe