Ziua Victoriei la Moscova: Peste 20.000 de militari au mărşăluit în Piaţa Roşie

Ziua Victoriei la Moscova: Peste 20.000 de militari au mărşăluit în Piaţa Roşie

Moscova e în sărbătoare. Peste 20.000 de militari au mărşăluit în Piaţa Roşie pentru a marca a 66-a aniversare a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial. Preşedintele Dmitri Medvedev a fost şi el prezent la ceremoniile de Ziua Victoriei.

Soldaţii au bătut pas de defilare şi au trecut prin faţa tribunei oficiale dar şi prin faţa a mii de oameni veniţi în Piaţa Roşie. Printre ei, veterani din cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi diplomaţi străini. Armata rusă şi-a scos la paradă şi piesele grele. Tancurile şi taburile ruseşti au putut fi admirate în centrul Moscovei. Aniversarea victoriei împotriva Germaniei naziste este principala sărbătoare din Rusia.

După 1991, defilările s-au redus la o dimensiune mai mult istorică, dar Rusia a revenit la tradiţia demonstraţiilor de forţă. Anul trecut, la celebrarea a 65 de ani de la victorie, au participat la paradă pentru prima dată şi trupe din partea ţărilor NATO.

Peste 25 de milioane de cetăţeni sovietici au murit în al Doilea Război Mondial, iar ruşii i-au acuzat periodic pe occidentali că minimizează rolul URSS în victorie.

Ziua Victoriei la Moscova