Noul ambasador american, avertisment la început de mandat: „Este important ca un aliat strategic să fie foarte precaut la potenţialele pericole puse de tehnologia 5G chineză”

Noul ambasador american, avertisment la început de mandat: Este important ca un aliat strategic să fie foarte precaut la potenţialele pericole puse de tehnologia 5G chineză
Foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Zuckerman, proaspăt instalat ambasador al Statelor Unite la București, a avertizat joi privind potențialele pericole lacare se expune România dacă apelează la tehnologia 5G și tehnologia nucleară din China.

Diplomatul american a numit România drept un ”aliat strategic” și a subliniat că din această categorie

”Cred că preşedintele Trump şi preşedintele Iohannis sunt amândoi de acord cu faptul că România este un aliat foarte apropiat al Statelor Unite ale Americii. Este un partener strategic iar ambele ţări fac eforturi să aducă îmbunătăţiri la acordul bilateral. Cred că este important ca un aliat strategic să fie foarte precaut la potenţialele pericole puse de tehnologia 5G chineză şi este în aceeaşi măsură importantă şi precauţia în domeniul energiei – cum ar fi dezvoltarea tehnologiei nucleare cu influenţă din partea regimului comunist chinez, mai ales acum, la comemorarea a 30 de ani de la căderea regimului comunist. Cred că ambii lideri sunt la fel de conştienţi de asta şi împreună vor să păstreze România ca aliat puternic al SUA, ca membru NATO şi membru al comunităţii europene, al UE”, a declarat Adrian Zuckerman, într-un interviu pentru Agerpres.

Declarațiile diplomatului american vin pe fondul încheierii unui memorandum între guvernele român și american prin care participarea companiei chineze Huawei la licitația pentru licențele 5G ar fi serios îngreunată.

Pe 20 august, Klaus Iohannis a semnat un „Memorandum de Înțelegere” cu partea americană privind tehnologia 5G. Memorandumul stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente”, două aspecte la care China nu excelează ceea ce ar putea afecta compania Huawei.

Criteriile sunt:

– Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

– Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

– Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a anunțat că licitația pentru licențele 5G se amână, aceasta urmând a avea loc cel mai probabil în prima jumătate a anului 2020, dacă se respectă toți pașii necesari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)