Numerele de telefon asociate cu peste 400 de milioane de conturi de Facebook stocate în mediul online ar fi fost expuse la utilizarea cu rea intenţie, cea mai recentă încălcare de către grupul american a protecţiei datelor cu caracter personal, a anunţat miercuri site-ul TechCrunch, relatează Agerpres.
LACRIMI ÎN SHOWBIZ! BIATA, RONA HARTNER! AU DESCHIS TESTAMENTUL! DIN PĂCATE E ADEVĂRAT! AU FOST ULTIMELE IMAGINI
Un server vulnerabil ar fi stocat 419 milioane de informaţii de contact ale utilizatorilor celei mai mari reţele de socializare din lume în mai multe baze de date, printre acestea numărându-se 133 milioane de conturi din Statele Unite, peste 50 de milioane de conturi din Vietnam şi 18 milioane din Marea Britanie, potrivit site-ului american.
Bazele de date conţineau identităţile utilizatorilor de Facebook – o combinaţie de cifre unică pentru fiecare cont -, precum şi numerele de telefon asociate profilurilor, sexul unor utilizatori şi zona lor geografică.
IMAGINI BOMBĂ CU O VEDETĂ DIN ROMÂNIA! BĂRBAȚII AU RĂMAS ȘOCAȚII CÂND AU VĂZUT-O GOALĂ
Serverul nu era protejat cu parolă, ceea ce înseamnă că oricine putea accesa bazele de date. El a rămas online până miercuri seara târziu, când TechCrunch a contactat firma care oferea găzduirea serverului.
Facebook a confirmat parţial informaţiile TechCrunch, însă a minimizat incidentul, dând asigurări că, potrivit stadiului actual al verificărilor, numărul de conturi vizate ar fi de doar jumătate din cele 419 milioane anunţate.
DOAMNE, DUMNEZEULE! TEO TRANDAFIR NU MAI ARE NICIO ȘANSĂ! CARMEN HARRA A FĂCUT ANUNȚUL CUMPLIT!
Grupul a adăugat că multe dintre conturi erau copii şi că datele erau vechi. „Toate aceste date au fost retrase şi nu am identificat niciun semn care să indice faptul că securitatea acestor conturi de Facebook a fost compromisă”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei.
După scandalul Cambridge Analytica din martie 2018, care a dezvăluit exploatarea în scopuri politice a datelor a milioane de utilizatori Facebook fără ştiinţa lor, grupul a eliminat o funcţionalitate ce permitea căutări pe platformă cu ajutorul numerelor de telefon.
Publicarea online a numerelor de telefon expune utilizatorii la apeluri nesolicitate sau la atacuri ale hackerilor – aşa cum i s-a întâmplat recent şi directorului Twitter, Jack Dorsey, aminteşte AFP.
La sfârşitul lunii august, Facebook a dezvăluit testele pentru o nouă caracteristică ce permite utilizatorilor să controleze datele personale preluate de compania americană de pe reţeaua de socializare. Acest anunţ a venit la mai puţin de o săptămână după publicarea unor noi informaţii privind practicile Facebook, care a confirmat că a transcris mesajele audio ale utilizatorilor serviciilor sale, după ce a negat mult timp acest lucru.
Eveniment - 11 dec, 21:24
La sfârşitul lunii iulie, Facebook a fost amendată cu o sumă record de 5 miliarde de dolari din partea Comisiei Federale de Comerţ (FTC) din Statele Unite pentru că nu a protejat datele personale ale utilizatorilor săi.