EXCLUSIV // Răspunsul evaziv dat de Ministerul Comunicaţiilor cu privire la posibila participare a Huawei la licitaţia pentru construirea reţelei 5G: ‘Este o licitație pentru achiziționarea dreptului de utilizator a spectrului radio’

EXCLUSIV // Răspunsul evaziv dat de Ministerul Comunicaţiilor cu privire la posibila participare a Huawei la licitaţia pentru construirea reţelei 5G: 'Este o licitație pentru achiziționarea dreptului de utilizator a spectrului radio'
Foto: Alexandru Petrescu (sursă: Facebook)

Întrebat dacă Huawei va mai lua parte la licitaţia pentru construirea reţelei 5G a României, Ministerul Comunicaţiilor a oferit un răspuns evaziv, în care a indicat că, de fapt, ar fi vorba de „o licitație pentru achiziționarea dreptului de utilizator a spectrului radio” şi ca la licitaţie vor lua parte „operatori de telefonie mobilă, nu producători de tehnologie 5G”.

Din răspuns reiese că Huawei nu ar urma să ia parte la licitaţie întrucât nu este operator de telefonie mobilă, ci producător de tehnologie 5G. Pe de altă parte, însă, în răspuns nu se face absolut nicio referire la noţiunea de „infrastructură 5G”, în condiţiile în care redacţia B1.ro a cerut lămuriri strict în privinţa acestui aspect, nu în privinţa spectrului radio. În concluzie, nici acum nu este clar dacă Huawei va lua parte (sau nu) la construirea reţelei 5G.

Întrebările adresate de B1.ro au fost adresate în lumina semnării „Memorandumului de Înțelegere” cu Statele Unite. Mai exact, au fost adresate următoarele întrebări:

  1. Dat fiind fiind acest memorandum, în ce măsură mai este luată în calcul participarea companiei chineze Huawei la licitaţia pentru construirea reţelei 5G a României?
  2. Dacă Huawei va putea lua parte la licitaţie, ce măsuri ia în calcul Ministerul Comunicaţiilor pentru a garanta că activitate companiei chineze este „compatibilă cu statul de drept” şi „transparentă”?
  3. A existat vreo firmă americană care şi-a exprimat, până acum, interesul în construirea reţelei 5G a României? Dacă da, ne puteți spune și care?

Foto: Alexandru Petrescu (sursă foto: Facebook / Alexandru Petrescu)

Pe 20 august preşedintele Klaus Iohannis a semnat un „Memorandum de Înțelegere” între guvernele României şi Statelor privind tehnologia 5G, preşedintele exprimându-şi şi dorinţă ca la licitaţie să vină inclusiv firme americane.

Memorandumul semnat cu partea americană stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente”, două aspecte la care China nu excelează.

Criteriile sunt:

  1. Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;
  2. Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;
  3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

De precizat că memorandumul a fost contrasemnat de ambasadorul României la Washinton, ceea ce înseamnă că a avut mandat de la Guvernul României (altfel nu l-ar fi putut semna). Prin urmare, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale ştia de prevederile memorandumului.

Iar pe 22 august, Huawei România a fost inclusă şi pe „lista neagră” a entităților care au nevoie de permisiunea autorităților americane pentru a face afaceri cu SUA.

Licitaţia pentru stabilirea companiei care ne va construi reţeaua 5G ar urma să fie organizată cândva în al patrulea trimestru (intervalul octombrie-decembrie – n.r.) al acestui an

  • Răspunsul complet primit de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

„Ca urmare a cererii dumneavoastră, înregistrată la Compartimentul Informare Publică și Petiții cu nr. 1745 din 21.08.2019, referitoare la transmiterea de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a unui punct de vedere cu privire la companiile participante la licitația 5G, vă comunicăm următoarele:

Licitația pe care Autoritatea Națională de Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) o va organiza până la sfârșitul anului 2019 este o licitație pentru achiziționarea dreptului de utilizator a spectrului radio. Prin urmare, participanții vor fi operatori de telefonie mobilă, și nu producători de tehnologie 5G.”

Sursă foto: hepta.ro

  • Ce îngrijorări de securitate există cu privire la tehnologia Huawei

Principalele îngrijorări sunt legate de faptul că tehnologia Huawei are oferi acces Beijing-ului la datele persoane ale utilizatorilor europeni și/sau că ar oferi acces chiar la infrastructură critică, făcând-o astfel susceptibilă sabotajului.

”Protejarea acestor rețele de comunicații din generația viitoare de riscuri legate de perturbarea sau manipularea lor, precum și asigurarea vieții private și a libertăților individuale ale cetățenilor României, ai Statelor Unite precum și ai altor state reprezintă un aspect de importanță vitală”, se arată în „Memorandumul de Înțelegere”, semnat de Klaus Iohannis şi Donald Trump.

Tehnic vorbind, compania Huawei nu se află sub controlul guvernului chinez, însă este forţată să coopereze cu acesta de către Legea Securităţii Naţionale din China, care a intrat în vigoare în ianuarie 2017. Articolul 7 din această lege prevede „obligaţia cetăţenilor chinezi să susţină munca serviciilor de informaţii”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor
19:53 - De ce s-a îngrășat chef Sorin Bontea în ultima vreme: „Mi-e foame de aș mânca și pietre”
19:24 - Bărbat de 73 de ani, dat dispărut în Capitală. Ultima oară a fost văzut în zona Pantelimon
19:13 - MAE: Se confirmă cetăţenia română a unei persoane reţinute în aşa-zisa republică Abhazia. Reprezentanţii ministerului continuă demersurile pentru a acorda asistenţa consulară
18:41 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 decembrie: Majoritatea Balanțelor sunt la o răscruce în ce privește investițiile, gestionarea zonei financiare (VIDEO)
18:17 - Ministerul Culturii: Mircea Diaconu lasă în urma lui o moștenire artistică impresionantă. Rămâne un simbol al talentului și al pasiunii pentru artă
17:58 - SRI vrea să se odihnească după ce a pierdut războiul hibrid: Își renovează hotelul din Călimănești-Căciulata. Valoarea investiției e de zeci de milioane de lei
17:27 - Un primar din Prahova a fost pus sub control judiciar într-un dosar deschis după moartea unui adolescent
16:54 - USR cere publicarea execuției bugetare: „De ce? Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri și ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic”
16:30 - Tiberiu Boşutar, deputat-ales AUR, e cercetat sub control judiciar, după ce a instigat la aruncarea în aer a sediilor unor instituții