Atmosfera Pământului ar fi devenit bogată în oxygen nu în urma unei activități tectonice intense, ci pur și simplu, la capătul a trei cicluri, se arată într-un studiu conceput de un grup de cercetători ai Universității din Leeds și publicat marți în revista Science.
Conform teoriei general-aceptate, până în urmă cu 2,4 miliarde de ani, planeta Pământ nu avea oxigen în atmosferă. Situația s-a schimbat la capatul a trei evenimentele de oxigenare.
Până acum, cele trei evenimente erau considerate a fi intensificarea mișcărilor tectonice care ulterior au dus la intensificarea activității vulcanice și în cele din urmă, la schimbarii compoziției scoarței terestre.
Dar potrivit acestui nou-studiu, în urmă cu aproximativ 2,4 miliarde de ani ar fi avut loc trei cicluri: de fosfor, carbon şi oxigen. Iar la capătul lor, pur și simplu a avut loc oxigenarea atmosferei Pământului.
„Modelul demonstrează că o oxigenare treptată a suprafeţei Pământului ar trebui să conducă la evenimente distincte de oxigenare, la nivelul atmosferei şi oceanelor, comparabile cu cele observate în înregistrările geologice. Lucrarea noastră demonstrează că relaţia dintre ciclurile globale ale fosforului, carbonului şi oxigenului este fundamentală pentru înţelegerea istoriei oxigenării Pământului”, a declarat Benjamin Mills, unul dintre autorii studiului.
În baza noii teorii, cercetătorii susţin că a crescut și posibilitatea existenţei altor planete cu nivel ridicat de oxigen.
„Acest lucru ne poate ajuta să înţelegem mai bine cum o altă planetă în afară de a noastră poate deveni locuibilă”, a adăugat Mills.
„Pe baza acestei cercetări, se pare ca planetele oxigenate ar putea fi mult mai comune decât s-a crezut initial datorita faptului ca nu necesită progrese biologice multiple – şi foarte puţin probabile – sau evenimente tectonice norocoase”, spus Lewis Alcott, un alt autor al studiului.
„Acest studiu testează cu adevărat ceea ce cunoşteam despre modul în care Pământul a devenit bogat în oxigen şi astfel capabil să susţină viaţa inteligentă”, a mai spus Lewis Alcott.