Carnea de laborator, completată în meniu de slănina artificială: Ce „delicii” perfecte ar putea realiza o imprimantă 3D

Carnea de laborator, completată în meniu de slănina artificială: Ce delicii perfecte ar putea realiza o imprimantă 3D
Carnea de porc se scupește Sărbători. Câți bani vor plăti românii pentru un singur kilogram, de Crăciun / Foto: Pixabay.com

Carnea crescută în laborator de specialiști vine cu „dezavantajul” de a fi lipsită de grăsime; astfel, pentru ca industria cărnii de sinteză să poată funcționa complet independent de fermele tradiționale, este nevoie de slănină artificială, „cultivată” după același principiu – anunță publicația The Atlantic.

„Am încetat să mai mănânc carne după ce am fost profund mișcat de un articol din The Atlantic despre speciile nonumane care au conștiință („O călătorie în mintea animalelor”, de Ross Andersen).

Carnea cultivată într-un laborator este, din câte îmi dau seama, etică și umană. Poate fi produs într-un mediu mai sanitar și salvează animalele și lucrătorii din industria cărnii de oroarea sacrificării cărnii.

Acest lucru este de natură să încurajeze scepticii să-l încerce. Având în vedere alegerea între cruzime și bunătate, cred că majoritatea oamenilor vor alege bunătatea” își argumentează autorul, începutul studiului publicat în revista amwericană.

Slănina perfectă, la prețuri reduse

Vestea bună pentru producătorii de carne ar fi aceea că, probabil, vor putea crește slănină artificială la costuri mai reduse, celulele adipoase fiind capabile să-și mărească volumul cu mult mai mult decât carnea obișnuită.

Altfel spus, procesul tehnologic se poate concentra mai mult pe furnizarea de nutrienți în abundență și mai puțin pe multiplicarea propriuzisă a celulelor de cultură – menționează go4it.

Veste proastă pentru consumatori: va fi aproape imposibil de deosebit grăsimea de laborator față de cea animală

Motivul pare cât se poate de simplu: grăsimea animală este și acum rareori folosită ca atare, slănina fiind tocată/topită și amestecată în compoziția de carne.

Potrivit autorului articolului din The Atlantic, producția poate fi și mai mult „optimizată” prin includerea grăsimilor pe bază de plante, profitând de faptul că preparatele tip șuncă nu au o textură clar definită, în ce privește partea cu grăsime.
S-ar putea ajunge astfel la consumul de preparate cu grăsime de tip hibrid, poziționate la granița între produsele de tip „carne vegetală”, în totalitate din plante, și cele „de laborator”, din carne care nu provine de la animale vii.

Cum ar arăta o cină perfectă la imprimantă

Posibilitățile par aproape nelimitate, atenționează oamenii de știință: de exemplu, cu ingredientele potrivite, o imprimantă performantă 3D ar putea realiza friptura perfectă.
Urmăriți B1TV.ro și pe