Cine sunt miliardarii care se întrec pentru a ajunge în spațiu și câți bani speră să câștige din asta

Cine sunt miliardarii care se întrec pentru a ajunge în spațiu și câți bani speră să câștige din asta
Misiune spațială a companiei SpaceX. Sursa foto: Captură video

Trei miliardari – Jeff Bezos, Elon Musk și Richard Branson – concurează fiecare în parte pentru a introduce o nouă eră a călătoriilor spațiale comerciale private.

Cei trei miliardaric are se luptă pentru  ajunge în spațiu

Bezos, Branson și Musk au investit miliarde de dolari în startup-urile lor spațiale, fiecare promițând că va transporta clienții dornici să plătească sume colosale pentru a ajunge în spațiu, scrie Reuters.

Se spune că Virgin Galactic (SPCE.N) din Branson are deja peste 600 de rezervări de bilete, la un preț de aproximativ 250.000 de dolari. El intenționează să înceapă serviciul comercial complet în 2022 și, în cele din urmă, speră să reducă prețul biletului la aproximativ 40.000 de dolari.

În 2018, Blue Origin a lui Bezos plănuia să perceapă pasagerilor cel puțin 200.000 de dolari pentru călătorie, pe baza unei evaluări a planurilor rivale ale lui Branson și a altor considerente, deși gândirea sa s-ar fi putut schimba. Blue nu și-a dezvăluit planurile de prețuri pe termen lung.

O persoană încă neidentificată a asigurat unul dintre locurile din prima misiune suborbitală a lui Blue, programată pentru 20 iulie, cu o ofertă de 28 de milioane de dolari.

SpaceX-ul lui Musk a dus deja un echipaj la Stația Spațială Internațională, iar compania intenționează să trimită un echipaj complet civil pe orbită în septembrie. Musk a mai spus că va zbura miliardarul japonez Yusaku Maezawa în jurul lunii cu următoarea sa rachetă Starship în 2023.

Virgin Galactic are un timp de zbor de aproximativ 90 de minute de la decolare până la aterizare, incluzând câteva minute de greutate.

Zborul suborbital al capsulei Blue Origin este la aproximativ 10 minute după separare. Din nou, cei de la bord experimentează câteva minute de imponderabilitate și văd curbura planetei înainte de a se întoarce pe Pământ.

Ce sume ar urma să genereze călătoriile în spațiu

Misiunile SpaceX sunt de așteptat să dureze trei până la patru zile de la lansare. Tipic pentru întreprinderile lui Branson, Virgin Galactic este finanțat public. Acțiunile sale au atins un nivel de aproape 60 de dolari după aprobarea FAA în iunie 2021.

Blue Origin este proprietate privată, fondatorul Amazon.com Inc (AMZN.O), Jeff Bezos, indicând anterior că va vinde anual aproximativ 1 miliard de dolari în acțiuni Amazon pentru a finanța afacerea.

SpaceX este, de asemenea, proprietate privată și a strâns miliarde de dolari în runde succesive de finanțare. Investitorii cheie includ Alphabet și Fidelity. Musk spune că taxele percepute pentru zborurile charter ale SpaceX se vor îndrepta către misiunile pe Lună și, eventual, pe Marte.