Camerele foto compacte au invadat magazinele de echipamente electronice în ultimii ani. Se găsesc destule modele, care îndeplinesc aproape orice cerință tehnică, și pentru orice buzunar – o cameră foto compactă rezonabilă poate costa mai puțin de 300 de lei. Cele analizate mai jos costă de patru ori mai mult, dar merită fiecare ban având în vedere tehnologia încorporată într-un corp atât de mic. Este vorba despre Canon PowerShot S95 ( 1.850 Lei) și Sony Cyber-shot DSC-HX9V (1.400 Lei).
Canon S95 este evoluția modelului S90, foarte bine primit de fotografii profesioniști. Este micuț cu lentile wide și oferă majoritatea funcțiilor manuale pentru fotografiat. Dar, spre desoebire de precedenta generație, acest Canon poate filma HD 720p, are o funcție de stabilizare a imaginii îmbunătățită și design-ul un pic schimbat. Performanțele sale sunt însă catalogate ca acceptabile.
Cyber-shot HX9V este cel mai scump aparat din suita de compacte cu megazoom oferită în 2011 de Sony. Este un aparat complet nou care nu înlocuiește vreo generație din anii precedenți. De asemenea dispune de cele mai oi tehnologii Sony Cyber-shot. Printre acestea se numără un senzor Exmor R de 16 MP, lentile Sony G ultrawide- angle echivalentul a 24 mm și un sistem de focus liniar de mare viteză. Și el filmează HD la 60p. Are și un GPS reciever pentru geotagging, iar modurile de fotografiat sunt cuprinse între cel easy și full manual. Per total, aparatul e considerat unul dintre cele mai capabile din categoria megazoom-urilor.
Design
Sony Cyber-shot HX9V este un aparat plin de funcții și capabilități, iar la capitolul design nu e mai prejos. Liniile sale sunt simple, este ușor de utilizat și în ciuda faptului că e un pic mărișor, rămâne remarcabil de compact astfel încât poate fi purtat fără probleme în buzunarul de la spate al pantalonilor. Ecranul este mare și luminos, ușor de urmărit chiar și în condiții de lumină puternică. În partea din față se află un grip cauciucat și o textură similară pentru locul de unde apuci aparatul cu degetul mare. Butonul Custom de deasupra este programabil și poate fi utilizat pentru acces rapid la controlul expunerii, ISO, balansului de alb, a detectorului de zâmbete (Smile Shutter).
Meniul este ușor de răsfoit, spun cei care l-au încercat, iar dacă nu știi ce face o anumită funcție, atunci poți consulta întregul manual al camerei, inclus în memoria aparatului. Și asta pentru că Sony a anticipat că utilizatorul camerei va avea ceva probleme până va reuși să rețină tot ce știe să facă, tocmai pentru că are foarte multe funcții și moduri de fotografiere.
Canon S95 este un aparat frumos și simplu, cu un body care se simte bine atunci când e ținut în mână. Este foarte bine construit și e cel mai mic și ușor din clasa sa, cu o finisare mai bună decât predecesorul S90. Precum Cyber-shot-ul Sony încape cu ușurință în buzunarul de la spate al pantalonilor, ba chiar este considerat un pic prea mic de unii fotografi, care preferă mai degrabă mărimea unui G12 sau LX5. Faptul că e mic poate fi apreciat de fotografii amatori, însă cei mai avansați ar putea considera mărimea un impediment, deoarece această categorie îl folosește de obicei cu setări manuale, care trebuie reglate frecvent, iar modul în care ții aparatul în mână contează. Cei care îl vor folosi mai mult în modul Auto nu vor simți această problemă.
Performanțe
Calitatea imaginii este una de top, așa cum ne-au obișnuit cei de la Canon, deși S95 are și o problemă – nu oferă o soluție mai bună de comprimare a fotografiilor jpeg. Cele mai multe dintre fotografiile capturate la calitate maximă sunt comprimate la 12:1 – există astfel o diferență notabilă între formatele .raw și .jpeg. Opțiunea de compresie nu a fost introdusă de cei de la Canon cel mai probabil pentru a nu îngreuna și mai mult viteza camerei.
În afara acestui amănunt, fotografiile sunt foarte curate până la ISO 400, deși mai merge un pic și peste dacă fotografiezi în format raw. Lentilele wide capturează imagini luminoase și clare, cu mici distorsiuni în extreme. Aparatele Canon au de obicei culori mai calde decât ale competiției, iar acesta nu face excepție, în special din setările automate rezultând o saturație excesivă a culorilor. Culorile sunt aceleași și în modul video, per total calitatea filmulețelor fiind una satisfăcătoare, completată de un microfon stereo, care înregistrează sunet foarte bun pentru o compactă.
S95 este mai bună în anumite privințe față de S90, însă pierde la alte capitole. Are nevoie de 2 secunde pentru a fi gata de o nouă fotografie, adică + 0,2 secunde față de precedenta generație. Însă este cu 0,1 secunde mai rapid la focus și fotografiat în lumină puternică. Fotografiile în rafală au crescut acum cu 1,9 fps, însă viteza scăzută a camerei va influența negativ acest mod de fotografiere. Stabilizatorul de imagine funcționează foarte bine, spun specialiștii care l-au încercat, însă aparatul stă foarte prost la durata de viață a bateriei (aproximativ 220 de fotografii).
Având în vedere dimensiunile camerei Sony HX9V, fotografiile pe care le realizează sunt excelente chiar și în modul auto. Principala problemă semnalată de specialiști este că fotografiile nu sunt clare la cel mai scăzut ISO, de fapt se spune că nu e mare diferență de calitate între ISO 100 și ISO 400. Iar de la ISO 1600 până la 3200 zgomotul de imagine crește semnificativ.
În termeni de performanță HX9V este pe picior de egalitate cu alte camere megazoom compacte bazate pe senzor CMOS. Spre deosebire de Canon (2.0 secunde) camera Sony are nevoie de doar 1,6 secunde de la apăsarea butonului power și până când este gata să facă fotografia. Doar folosirea blitz-ului o îngreunează, la 4,1 secunde între cadre. Sony HX9V poate captura imagini în rafală până la 10fps.
Și filmele capturate cu HX9V sunt excelente datorită stabilizatorului de imagine alături de rezoluția HD 1080/60p. Poate înregistra imagini în mișcare încontinuu până la 29 de minute. Zoom-ul optic funcționează și în timpul filmării, iar microfonul de asemenea stereo înregistrează sunet de calitate bună.
Concluzii
Sony Cyber-shot DSC-HX9V este un aparat foarte distractiv mai ales că oferă o mulțime de funcții pe care le poți descoperi de-a lungul timpului, deci nu te vei plictisi alături de el. Dacă îți dorești un aparat foto compact care mai și filmează bine cu ajutorul unor lentile cu zoom versatil, totul strâns într-un pachet care intră în buzunar, atunci Sony Cyber-shot DSC-HX9V este alegerea corectă.
Nici cu Canon S95 nu dai greș. Nu oferă el la fel de multe funcții ca Sony dar calitatea imaginii este aceeași cu care ne-au obișnuit cei de la Canon și acest aparat este probabil, unul dintre cele mai avansate, deși cam scumpe, shootere compacte de pe piață.
Specificații tehnice Canon S95 / Sony Cyber-shot DSC-HX9V și în galeria foto.