Cum arată COMPUTERUL DE 110.000 de euro: Licitație pentru unul din primele calculatoare personale din ISTORIE

Cum arată COMPUTERUL DE 110.000 de euro: Licitație pentru unul din primele calculatoare personale din ISTORIE

Un computer din legendara generaţie ”Apple-I”, unul dintre primele calculatoare personale din istorie, a fost adjudecat cu suma de 110.000 de euro la o licitaţie organizată sâmbătă în Germania, informează AFP, citată de News.ro.

Preţul de vânzare se situează sub estimările specialiştilor, casa de licitaţii Breker, specializată în ”antichităţi tehnologie”, sperând ca preţul de vânzare să fi fost cuprins între 180.000 şi 300.000 de euro pentru acest computer celebru, aflat încă în stare de funcţionare. El a fost pus în vânzare alături de factura de cumpărare, manualul cu instrucţiuni şi diverse documente ale proprietarului original – un inginer californian.

”A fost una dintre primele ocazii de care cineva a dispus la acea vreme pentru a deţine un calculator veritabil. Lucram cu computere de un anumit timp deja, însă acelea erau uriaşe, cu o unitate centrală foarte mare”, spunea, vineri, inginerul John J. Dryden, care a cumpărat un computer din generaţia ”Apple-I” în 1976.

Dispozitivul, unul dintre cele 200 de modele ”Apple-I” puse în vânzare de compania recent înfiinţată la acea vreme de Steve Jobs şi Steve Wozniak, a fost cumpărat de un inginer german care deţine o colecţie de computere vechi.

Pe plan mondial, doar opt modele Apple-I sunt încă în stare de funcţionare.

Raritatea lor, în conjuncţie cu un veritabil cult care a apărut în jurul companiei Apple, amplificat după moartea lui Steve Jobs, a făcut ca sumele plătite la licitaţii pentru astfel de calculatoare personale să ajungă la niveluri record. Un alt exemplar din aceeaşi gamă a fost vândut în 2013 cu 516.000 de euro la o licitaţie organizată tot de casa Breker.