Facebook, în centrul unui nou scandal. O importantă instituţie din SUA se foloseşte de datele reţelei de socializare pentru a urmări imigranții ilegali

Facebook, în centrul unui nou scandal. O importantă instituţie din SUA se foloseşte de datele reţelei de socializare pentru a urmări imigranții ilegali

După Cambridge Analytica, un nou scandal pare să zguduie cea mai populară reţea de socializare.
Se pare că firma de analize de date Cambridge Analytica nu este singura entitate care utilizează datele luate de pe Facebook pentru propriile scopuri.

Potrivit unui raport obţinut de publicaţia The Intercept, Autoritatea americană pentru imigrație (ICE) s-a bazat pe datele de pe Facebook pentru a găsi și a urmări imigranții suspectați că se află în SUA în mod ilegal.
Raportul indică o situaţie în care ICE a folosit datele backend ale Facebook pentru a determina momentul accesării contului persoanei urmărite, precum și adresele IP corespunzătoare fiecărei logări. Agenții autorităţii au combinat aceste date cu alte înregistrări folosite în mod obișnuit, cum ar fi înregistrările telefonice, pentru a identifica locația respectivului suspect, scrie fortune.com.

Alături de scandalul Cambridge Analytica, faptele relatate de The Intercept ridică întrebări fundamentale despre confidențialitatea datelor de pe Facebook, cu toate că utilizarea datelor de pe celebra reţea de socializare în investigațiile ICE nu este ilegală. The Intercept arată că Acordul privind Comunicațiile Stocate permite folosirea informațiilor solicitate de autorități de la deținători terți de înregistrări, inclusiv Facebook.

Reţeaua de socializare a confirmat informaţia, transmiţând publicaţiei The Intercept că „ICE ne-a trimis un proces juridic valid într-o investigație despre care se presupune că implică un individ care molestează copii”, explicând că a răspuns la această solicitare „cu informaţii compatibile cu standardele noastre de publicare a datelor”.
Totuşi, Facebook neagă faptul că datele au fost folosite pentru a identifica o încălcare a legii privind imigrația, spunând că „nu furnizează ICE sau oricărei alte instituții acces la date speciale pentru a ajuta la aplicarea legii privind imigrația”.

Dincolo de chestiunile legale, raportul demonstrează că ICE foloseşte instrumente din ce în ce mai agresive în misiunea sa de a reprima imigrația și de a se conforma instrucțiunilor de deportare ale administrației Trump, notează sursa citată.

Ultima oră
22:56 - Shakira, acuzată de evaziune fiscală în Spania. Ce sumă ar fi evitat cântăreața să plătească
22:50 - Emil Boc, despre OUG privind împrumuturile de Trezorerie: Se adresează primăriilor mici și mijlocii, pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene sau naționale. Premierul a fost prompt (VIDEO)
22:41 - Mecanicul locomotivei responsabil pentru accidentul de la Fetești a fost reținut. Acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice în momentul incidentului
22:17 - Sepsi Sfântu Gheorghe, a doua echipă românească eliminată la penalty-uri din Conference League. Spartak Trnava merge mai departe după două remize
22:07 - Bilanț tragic în Turcia din cauza incendiilor în apropiere de Antalya. Mai multe hoteluri au fost evacuate
22:02 - Natalia Gavrilița, candidata PAS la funcția de premier al Republicii Moldova. Cine este femeia propusă de pro-europeni pentru a conduce viitorul guvern de la Chișinău
21:40 - AUR solicită demisia lui Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, după ce zeci de copii au stat blocaţi mai multe ore în câmp, în trenul Mangalia-Arad
21:35 - Victor Negrescu: Cred că inclusiv dreapta are oameni care pot face mai multe pe fonduri europene decât Ghinea. Dacă nu accesăm banii din PNRR, toată România pierde, mai ales la împrumuturi (VIDEO)
21:23 - Președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, anunță că îl va sprijini pe Florin Cîțu
20:56 - Marea Britanie, Spania și Grecia, printre țările europene aflate în zona roșie. CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic ridicat (DOCUMENT)