Franța ar putea acorda chinezilor de la Huawei acces limitat la realizarea reţelelor 5G

Franța ar putea acorda chinezilor de la Huawei acces limitat la realizarea reţelelor 5G
Sursă foto: Hepta.ro

Franța are intenția de a oferi companiei Huawei un acces limitat la construcţia reţelelor 5G, informează AFP, citată de Agerpres. Un anunț similar a venit și din partea Regatului Unit, în ciuda presiunilor americane de a fi evitată colaborarea cu gigantul chinez de telecomunicații.

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a anunțat astfel că ”Huawei nu va fi exclus din reţeaua 5G în Franţa”.

Totodată, Bruno Le Maire a dat asigurări că ”interesele de suveranitate” ale Franţei vor fi protejate, precizând că ar putea fi pivilegiați furnizorii europeni Nokia şi Ericsson.

Acesta a precizat însă că ”dacă Huawei va înainta o ofertă mai bună într-un moment sau altul din punct de vedere tehnic sau al preţului, atunci ar putea avea acces la reţeaua 5G în Franţa”.

De asemenea, ministrul a precizat că ”în cazul instalaţiilor critice, al facilităţilor militare, dacă există zone nucleare în apropiere, vom stabili anumite restricţii pentru a ne proteja interesele suverane”.

Poziția autorităților franceze vine în contextul în care Londra a acceptat o participare limitată a Huawei la realizarea viitoarelor reţele 5G din Regatul Unit, deși SUA fac apel la statele europene să nu colaboreze cu compania chineză.

Fără a anunța o poziție tranșantă, cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat, în luna decembrie, că împotriva excluderii a priori a vreunei societăţi anume, dar a dat asigurări că vor fi luate toate măsurile pentru a fi garantată securitatea infrastructurilor de telecomunicaţii germane.

Considerată a fi cea mai avansată pe plan global la capitolul 5G, compania Huawei a anunţat că va deschide unităţi de producţie în Europa.

În contextul introducerii tehnologiei 5G în Uniunea Europeană, amintim că europarlamentarul Traian Băsescu a susținut recent că aceasta este o ocazie de relansare a încrederii în interiorul Uniunii Europene.

Într-o postare pe Facebook, fostul șef al statului a cerut Comisiei Europene să introducă o legislație unică pentru toate statele membre UE, să pună la punct un plan de implementare simultană a sistemului 5G și să folosească o tehnologie 5G produsă în statele din blocul comunitar.

”Noua tehnologie de comunicații 5G va genera o revoluție tehnologică în primul rând datorită vitezei de transmitere a datelor, care este de cca 100 ori mai mare decât cea realizată cu tehnologia 4G.

Venitul anual obținut de economia UE în fază inițială a introducerii tehnologiei 5G va fi de cca 113 miliarde Euro anual, ajungând la 225 miliarde Euro în anul 2025.

În laboratoarele de cercetare se lucrează deja la tehnologia 6G dar în acest club vor putea intra cei care dețin și vor avea implementată tehnologia 5G.

Din păcate, în acest moment ne aflăm în fața riscului ca implementarea noii tehnologii 5G să fie realizată concurențial chiar în interiorul Uniunii Europene, creând astfel premisele unei adânciri a decalajelor de dezvoltare între vechii și noii membri UE, având în vedere resursele financiare disponibile”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe