Gadget test: Sony VAIO VPC-SB2L1E, un laptop bun la un preț care începe să scadă (FOTO)

Foto: Mihai Lucian

În fiecare vară, Sony își reîmprospătează oferta de laptop-uri, iar anul acesta nu s-a abătut de la această regulă, anunțând noile notebook-uri din seria VAIO. De aceea, acum este momentul potrivit pentru achiziționarea unui laptop din vechea serie. Avantajele sunt evidente – specificații tehnice bune la un preț care scade de la o zi la alta. Sony VAIO VPC-SB2L1E, un laptop entry-level destinat mediului business, face parte din această categorie – a fost lansat în vara anului trecut, iar acum prețul său începe să scadă odată cu prezentarea noii game VAIO 2012. VPC-SB2L1E este un notebook accesibil, cu procesor Intel Core i3-2310M, grafică AMD Radeon HD 6470M și display mat de 13,3 inch. Prețul său la momentul lansării ajungea la 4.000 de lei la unii distribuitori din România, acum este disponibil și cu 3.500 de lei.

Design, construcție, display:
VAIO SB2L dispune de o carcasa din aliaj de aluminiu, special concepută pentru a oferi robustețe sistemului. Are un finisaj premium, plăcut la atingere, iar greutatea laptop-ului este de 2,4 kg cu tot cu acumulator. Calitatea construcției este peste media întâlnită la astfel de laptop-uri, oferind protecția necesară pentru componentele pe care le adăpostește.

Utilizatorii care sunt în continuă mișcare ar trebui să nu aibă probleme majore de uzură cu laptop-ul VAIO chiar și după câțiva ani de folosire. Singurul defect în acest sens ar putea fi capacul său exterior granulat, de culoare albă, care se murdărește destul de ușor.

Tastele iluminate și trackpad-ul sunt foarte bune, răspund excelent la comenzi, iar zona în care sunt amplasate este argintie, ceea ce înseamnă că va face față bine murdăriei.

Sony VPC-SB2L1E are display-ul înconjurat de o ramă de aceeași culoare – argintiu și este mat nu glossy, un avantaj clar în mediile puternic luminate. Ecranul VAIO Display Plus de 13.3 inch (LED backlight) are rezoluția de 1366 x 768 pixeli (HD-ready) și o luminozitate, claritate și contrast excelente. Viitorii săi utilizatori vor fi mulțumiți de acest ecran atât la birou cât și acasă. Gamerii și graficienii însă ar putea opta pentru un ecran de dimensiuni mai mari.

Difuzoarele lui VAIO SB2L sunt mediocre. Înaltele și mediile sunt relativ ok, sunetele joase abia pot fi distinse, iar dacă utilizatorul are de gând să asculte muzică într-o cameră zgomotoasă, sau să urmărească un film cu prietenii va avea nevoie de un sistem de amplificare.

Camera HD ”Exmor” amplasată în mijloc, pe rama de deasupra ecranului, este una destul de bună. Zgomotul de imagine își face simțită prezența în condiții de lumină slabă, dar cei care folosesc video-chat-ul vor fi mulțumiți de ea.

Pe partea de conectivitate, Sony VAIO SB2L dispune de WLAN 802.11b/g/n, 3G WWAN, Bluetooth 2.1, două porturi Hi-Speed USB 2.0, un port SuperSpeed USB 3.0, sloturi pentru card SD și HG Duo, intrare HDMI și VGA, DVD drive, sau opțional – unitate Blu-ray. De asemenea, deasupra tastelor sunt amplasate deja cunoscutele butoane Web, VAIO Assist și de schimbare a unității grafice.

Performanțe:
Laptop-urile care fac parte din aceeași categorie cu cel VAIO din acest material sunt în general echipate mai prost din punct de vedere tehnic. Sony a optat însă pentru un procesor dual-core Intel Core i3-2310M, platforma Huron River (chipset HM65). Procesorul rulează la 2.1 GHz, are un cache L3 de 3 Mbytes și este ajutat de o memorie SDRAM DDR3 de 4GB, la 1333Mhz. Unitatea grafică îi va mulțumi pe aproape toți utilizatorii săi. Este formată dintr-o combinație între procesorul de grafică Intel GMA HD 3000 și placa video dedicată AMD Radeon HD 6470M, cu o memorie de 512 MB și o viteză de 800 MHz sau 900 MHz, care îi va atrage pe gameri. În cazul acestui notebook Sony oferă o tastă tip slide, prin care unitatea grafică hibridă poate fi controlată manual.

Unitatea de stocare a lui VAIO SB2L1E este un HDD Hitachi Travelstar 5K500.B de 500 GB. Este un hard drive destul de încet, cu o viteză de 5400 rpm și conectivitate SATA II. Performanţele laptop-ului Sony sunt per total bune, atât pentru utilizatorii business, cât și pentru cei care caută divertismentul multimedia. Mai jos, rezultatele benchmark-ului cu Sony VPC-SB2L1E.

Autonomie:
Bateria internă a acestui VAIO este una foarte bună – poate alimenta sistemul până la 8 ore, în modul Stamina. În condiții de utilizare intensă (cu wi-fi, ecran cu luminozitate mare și mai multe programe deschise simultan) versiunea testată a depășit cu puțin trei ore de autonomie. De asemenea, acumulatorul are nevoie de aproximativ două ore pentru reîncărcare. Pentru o autonomie crescuta, VAIO oferă opțiunea unei baterii externe, care poate fi atașată nefiind nevoie de o deconectare a bateriei interne. Cu acest ajutor, autonomia notebook-ului poate ajunge până la 14 ore.

Concluzii:
Există atât lucruri bune cât și părți mai puțin ok la acest laptop. Calitatea înaltă a finisajului, cu o carcasă plăcută la atingere, tastatura iluminată și display-ul mat de 13,3 inch au lăsat o impresie excelentă. O problemă este supraîncălzirea sa atunci când este folosit intens, iar sistemul de evacuare a aerului cald nu este cel mai bun, fiind orientat în special către picioarele utilizatorului. De asemenea, suferă serios la capitolul redare a sunetului. Performanțele sale tehnice însă sunt destul de bune, cu task-uri care vor putea fi îndeplinite fără probleme și peste doi ani de acum. Excelentă este și autonomia, mai ales că poate fi extinsă printr-un acumulator oferit opțional. Sony VAIO VPC-SB2L1E este o alegere demnă de luat în seamă, la categoria din care face parte, mai ales că, odată cu lansarea gamei VAIO 2012, prețul său scade pe zi ce trece.

Specificații tehnice Sony VPCSB2L1E