Goliat, primul satelit românesc, a fost lansat cu succes, la bordul rachetei Vega (VIDEO)

Foto: www.esa.int

Goliat, primul satelit românesc, a fost lansat luni fără probleme, în cadrul zborului inaugural al rachetei VEGA a Agenţiei Spaţiale Europene, de la baza Kourou din Guyana Franceză. Lansarea era programată inițial pentru data de 9 februarie, dar a fost amânată din cauza condițiilor meteo nefavorabile din Guyana Franceză.

Goliat este un nanosatelit de tip Cubesat; el a fost încărcat la bordul rachetei Vega care l-a dus în prima misiune românească în jurul Pământului. Goliat a fost proiectat de o echipă de ingineri și fizicieni români. Ei au început acest proiect încă de pe vremea când erau studenți la Facultatea de Fizică a Universității din București și la Universitatea „Politehnica” din București.

Dezvoltat de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română, nanosatelitul îşi propune realizarea de imagini de înaltă rezoluţie, de măsurări ale dozei de radiaţii şi ale fluxului de micrometeoroizi şi transferul datelor către staţiile de sol pentru analiză şi diseminare ştiinţifică. Unul dintre obiectivele secundare este validarea în spaţiu a sub-sistemelor dezvoltate pentru reutilizarea şi dezvoltarea ulterioară în misiuni viitoare.

Publicul din România a putut urmări în direct lansarea pe orbită a nanosatelitului românesc Goliat, pe internet, pe site-ul Agenţiei Spaţiale Europene www.esa.int.

Prezentarea noii rachete Vega

Embed: " />

Vega are la bord 9 sateliți
Satelitul românesc nu este singurul încărcat la bordul navetei europene Vega. Astfel, încărcătura sa constă din doi sateliți italieni – ASI LARES, un satelit laser, și cel al Universității Bologna – ALMA Sat-1. În afara acestora, Vega transportă șapte picosateliți, cum îi numește Agenţia Spaţială Europeană, oferiți de mai multe universități europene, printre care și Goliat: e-St@r (Italia), Goliat (România), MaSat-1 (Ungaria), PW-Sat (Polonia), Robusta (Franța), UniCubeSat GG (Italia) și Xatcobeo (Spania).

De asemenea, potrivit aceleiași surse, misiunea are ca scop verificarea sistemului Vega, inclusiv a vehiculului însuși, a infrastructurii sale de lansare alături de operațiunile necesare în acest sens, de la campania de lansare până la separarea încărcăturii și detașarea în siguranță a părții sale superioare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`