Google întrerupe temporar o rețea care a infectat un milion de computere, la nivel global

Google întrerupe temporar o rețea care a infectat un milion de computere, la nivel global
Foto: Hepta - DPA Images / Christoph Dernbach

Google a nunțat marți că a intrerupt recent o rețea de computere infectate de Glupteba. Compania estimează că aceasta a infectat aproximativ un milion de computere Windows la nivel global.

O rețea botnet este o rețea de computere sau dispozitive conectate la internet, toate infectate cu programe malware care se află sub controlul unei singure părți. În acest caz, Google a urmărit Glupteba la cel puțin două persoane din Rusia, potrivit playtech.ro.

Astfel, compania îi dă în judecată în speranța că „va crea un precedent, va crea riscuri legale și de răspundere pentru operatorii de botnet și va ajuta la descurajarea activităților viitoare”.

Potrivit Google, operatorii Glupteba au folosit malware-ul pentru a fura date personale, pentru a extrage criptomonede și pentru a canaliza alt trafic de internet prin dispozitivele infectate.

Hackerii au folosit și unele dintre serviciile Google pentru a distribui malware. Compania a suspendat peste o mie de conturi care fuseseră folosite pentru a răspândi Glupteba, scrie The Washington Post.

„Nu doar astupăm găurile de securitate, lucrăm pentru a elimina clase întregi de amenințări pentru consumatori și companii a căror activitate depinde de internet”, a spus compania.

„Avem echipe de analiști și experți în securitate care sunt dedicate identificării și stopării problemelor precum DDoS, campanii de phishing, vulnerabilități zero-day și hacking împotriva Google, a produselor noastre și ale utilizatorilor noștri”.

„Din păcate, utilizarea de către Glupteba a tehnologiei blockchain ca mecanism de rezistență este notabilă aici și devine o practică mai comună în rândul organizațiilor criminale cibernetice”, mai explică compania. Natura descentralizată a blockchain-ului permite rețelei bot să-și revină mai repede după întreruperi, făcându-le mult mai greu de oprit”.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)