Google primește avizul Comisiei Europene pentru cumpărarea Motorola Mobility

Google primește avizul Comisiei Europene pentru cumpărarea Motorola Mobility
Foto: news.brothersoft.com

Comisia Europeană a aprobat achiziția Motorola Mobility de către Google. ”Am aprobat achiziția Motorola Mobility de către Google deoarece, după o examinare atentă, această tranzacție nu ridică probleme de competiție. Bineînțeles, comisia va continua să supravegheze cu atenție comportamentul tuturor jucătorilor de pe piață din acest sector, în special din sectorul strategic în creștere al brevetelor”, a declarat Joaquín Almunia, vicepreședintele CE.

Toate tabletele și telefoanele inteligente au nevoie de un sistem de operare. Comisia a analizat dacă Google va putea opri competitorii Motorola de la a folosi sistemul de operare Android al Google, se arată în comunicatul oficial de pe Europa.eu.

Investigația Comisiei a arătat faptul că sistemul Android ajută la răspândirea altor servicii Google. În consecință, având în vedere faptul că afacerile Google au la bază un model prin care își promovează serviciile destinate telefoanelor mobile și software unei audiențe foarte largi, este pușin probabil că Google va restricționa utilizarea sistemului Android doar de către Motorola, un jucător minor în Zona Economică Europeană (EEA – European Economic Area), în comparație cu alți operatori precum Samsung și HTC.

Pe de altă parte, spun reprezentanții CE, toți operatorii trebuie să adere la anumite standarde de comunicare precum 3G sau 4G/LTE. Motorola, precum alți jucători de pe piață, deține brevete esențiale pentru ca aceste standarde să poată opera. Prin urmare, accesul la asemenea brevete privind ”standarde de comunicare esențiale” este crucial pentru jucătorii de pe piața telefoanelor inteligente. Comisia a concluzionat că tranzacția propusă nu ar schimba semnificativ situația actuală a pieței.

Comisia a mai analizat și dacă Google ar ajunge în poziția de a folosi aceste brevete de ”standarde esențiale” pentru a obșine tratamente preferențiale pentru serviciile sale, inclusiv pentru căutări și publicitate. Comisia a aflat că Google are deja multe modalități prin care îi poate convinge pe clienți să îi folosească serviciile, iar achiziția Motorola nu va schimba acest lucru.

Motorola, preluată de Google
În vara anului trecut a apărut informația conform căreia Google va cumpăra producătorul de telefoane Motorola într-o tranzacție estimată la 12,5 miliarde de dolari în încercarea de mări cota de piață a platformei mobile Android și de a concura eficient cu rivalii de la Apple.

În ceea ce va fi cea mai mare achiziție a grupului, Google a anunțat că va plăti 40 de dolari/acțiune cash, cu 63% mai mult decât sunt cotate în acest moment titlurile Motorola la Bursa din New York.

„Ceea ce se poate înțelege este că Google dorește să ofere o experiență completă atât hardware cât și software (ca și Apple)” a declarat la vremea respectivă un analist.

Acțiunile Motorola Mobility, companie specializată pe producția de smartphone-uri și televizoare, au înregistrat un salt de 59% după acest anunț.

Google, producătorul platformei mobile Android, dorea să trecă la nivelul următor în domeniul smartphone, dar se lovea mereu de problema lipsei de patente în domeniul telefoniei mobile.

După ce compania a pierdut o licitație pentru drepturile intelectuale privind mii de patente ale companiei falimentare Nortel, unul dintre șefii de la Google, David Drummond, a răbufnit și a acuzat Apple, Microsoft, Oracle și alte companii că s-ar fi coalizat pentru a îngrădi succesul platformei Android cumpărând patente.

Urmăriți B1TV.ro și pe