Guvernul a aprobat ordonanţa privind serviciile de cloud. Sebastian Burduja: „Ultima versiune a fost lăudată de industrie și de societate civilă” (video)

Guvernul a aprobat ordonanţa privind serviciile de cloud. Sebastian Burduja: Ultima versiune a fost lăudată de industrie și de societate civilă (video)
Foto: captura video.

Ordonanța de urgență care se referă la serviciile de cloud guvernamental a fost aprobată luni, 27 iunie. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a explicat marți pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, că modul de utilizare a platformei şi a interconectării la nivel de servicii între componentele sale va fi stabilit într-un ghid de guvernanţă a platformei.

Sistemul este transparent

Potrivit oficialului, sistemul este unul transparent, prin care cetăţenii sunt în permanenţă informaţi cu privire la datele lor. În elaborarea OUG s-a avut în vedere protejarea drepturilor şi libertăţilor individuale, prin dezvoltarea unor aplicaţii de jurnalizare şi notificare a activităţii de prelucrare a datelor cetăţenilor. Astfel, orice cetăţean va putea vedea ce instituţie, când şi în ce scop i-a accesat datele.

„Ultima versiune a fost lăudată de industrie și de societate civilă, ceea ce se întâmplă destul de rar în România. Cloud guvernamental este o soluție prin care datele românilor sunt mai sigure. Acesta nu prelucrează datele noi.

Sunt aceleași date pe care instituțiile statului deja le au. E un sistem sigur, modern, așa cum se întâmplă și în alte state, cu standarde performante. De asemenea, este un sistem pentru a reduce costurile”, a explicat ministrul Sebastian Burduja, pentru B1.

Programul privind serviciile de cloud guvernamental este inclus în PNRR, iar termenul de implementare expira la 30 iunie.

Urmăriți B1TV.ro și pe