Implantul de microcip care permite plata direct cu mâna, fără card, telefon sau smartwatch. Câți oameni ar lua în calcul o astfel de tehnologie și ce presupune ea

Implantul de microcip care permite plata direct cu mâna, fără card, telefon sau smartwatch. Câți oameni ar lua în calcul o astfel de tehnologie și ce presupune ea
Foto simbol: Pixabay

Primul implant de cip la oameni a fost realizat în 1998, iar tehnologia a devenit disponibilă publicului larg în ultimul deceniu, însă ea a stârnit multe controverse. Walletmor, o companie britanico-poloneză, susține că anul trecut a devenit prima din sector care se concentrează pe microcipuri menite să faciliteze efectuarea plăților direct cu mâna, transmite Playtech.ro.

Implantul de microcip care permite plata direct cu mâna

„Implantul poate fi folosit pentru a plăti o băutură pe plaja din Rio, o cafea în New York, o tunsoare la Paris – sau la magazinul tău alimentar de la colțul blocului”,  spune Wojtek Paprota, fondatorul și directorul executiv al Walletmor. „Poate fi folosit oriunde sunt acceptate plăți contactless (fără contact, n.r.)”, a continuat el.

Cipul dezvoltat de Walletmor cântărește mai puțin de un gram și are o dimensiune comparabilă cu un bob de orez, fiind format dintr-un microcip minuscul și o antenă învelită într-un bipolimer, un material natural, similar plasticului.

Paprota susține că microcipul este pe deplin sigur și deține aprobare de reglementare. Mai mult, el spune că acesta ar funcționa imediat după implantare și nu se va „plimba prin corp”. În plus, nu necesită baterie sau altă sursă de alimentare.

Firma ar fi vândut până în prezent peste 500 de dispozitive de acest gen.

Tehnologia utilizată de Walletmor se bazează pe sistemul NFC, utilizat la ora actuală și la telefoane – mai precis, sistemul de plată fără contact pe care îl au smartphone-urile.

Implanturi similare se bazează pe identificarea prin radiofrecvență (RFID) – sau, altfel spus, tehnologia întâlnită în general la cardurile de credite fizice și fără contact.

Un sondaj efectuat în 2021 la peste 4.000 de persoane din Marea Britanie și din UE arată că un procent de 51% ar lua în considerare implantarea unui astfel de microcip care să îi ajute la plăți.

Urmăriți B1TV.ro și pe