”Politicienii nu sunt pregătiți să facă față noii realități”. Lucian Despoiu (Majoritas Global), la iCEE.fest: Ne uităm la tehnologie și vedem evoluții uluitoare, apoi îi vedem pe liderii politici… E o imagine deprimantă

''Politicienii nu sunt pregătiți să facă față noii realități''. Lucian Despoiu (Majoritas Global), la  iCEE.fest: Ne uităm la tehnologie și vedem evoluții uluitoare, apoi îi vedem pe liderii politici... E o imagine deprimantă
Foto: Elena Anghelina

EXCLUSIV ONLINE // Asistăm la evoluții absolut uluitoare în domeniul tehnologiei, iar impactul lor asupra societății este uriaș și, în acest timp, oamenii politici care ne conduc bat pasul pe loc și nu sunt deloc pregătiți pentru noile realități, susține Lucian Despoiu, fondatorul Majoritas Global, la noua ediție iCEE.fest – UPGRADE 100.

Despoiu a mai remarcat că tot mai multă lume tratează democrația ca și cum e un bun dat, în loc să o aprecieze și să încerce să o îmbunătățează.

E ușor să criticăm lipsurile democrației și să uităm tot ceea ce a făcut democrația pentru noi. Prosperitate, educație, sănătate, eradicarea foametei, stabilitatea, perspectiva unui viitor mai bun, toate acestea democrația ni le-a adus. Pare că începem să luăm democrația de-a gata și să nu-i mai vedem meritele, să nu mai vedem câte ne-a adus. Iar dacă ne uităm în unele state, vedem ce se întâmplă când democrația nu e susținută și eșuează. Venezuela este un exemplu. Turcia la fel. Vedem tot mai multe democrații fisurate, care eșuează.

Când spunem că democrația e fisurată, ne uităm la oportunități de a o îmbunătăți. Cum să luptăm împotriva extremismului, populismului, lipsei participării, lipsei legitimității liderilor. Mai avem problema… cine ne educă liderii politici? Cine îi pregătește? Vedem că oamenii care intră în politică nu sunt tocmai cei mai buni. Oamenii care chiar sunt competenți aleg de multe ori alte domenii, iar în politică ajung oameni nepotriviți sau cu obiective nepotrivite.

Acum, problema cea mai mare e fake news-ul.

E o imagine destul de deprimantă… Vedem că tehnologia are un impact tot mai mare, inteligența artificială, mașinile autonome, dornele, biotehnologia sunt doar câteva aspecte din multele care înfloresc acum și toate în același timp și rapid. Ne uităm la aceste evoluții uluitoare cu un impact uriaș, apoi ne uităm la liderii noștri politici. Nu e niciun progres, nici măcar o stagnare, sunt chiar pași făcuți înapoi. Politicienii nu-s pregătiți să facă față noii realități, iar asta e o imagine destul de deprimantă…” a declarat Lucian Despoiu.

Noul concept al cunoscutului festival iCEE.fest, numit acum UPGRADE 100, aduce în capitala României peste 200 de speakeri și invitați, reprezentanți ai marilor companii focusate pe Internet și noile tehnologii, urcă pe cele 8 scene ale festivalului

La noua ediție iCEE.fest și-au confirmat prezența peste 3.000 de profesioniști, mari companii și start-up-uri din domeniu.

Festivalul, lansat la București în 2012, a ajuns la cea de-a 8-a ediție și are o nouă poziționare, care analizează impactul schimbărilor provocate de digital în toate domeniile de business – fără să renunțe la atenția acordată zonei de comunicare digitală, media și marketing online, un numitor comun, care leagă toate industriile influențate de explozia Internetului.

Co-fondatorul „Singularity University”, Salim Ismail, a numit evenimentul de la București „cel mai mare festival de transformare digitală pe care îl cunosc, în Europa”.